Sedam činjenica koje smo učili u školi, a više nisu istinite

    1 mjesec pre 411 pregleda Izvor: fosmedia.me

Zbog napretka nauke i novih saznanja, mnoge teorije i činjenice koje smo učili u školi su se promijenile. Donosimo neke od njih.

Prije: Pluton je planeta.
Sada: Pluton nije planeta.

1800-ih godina naučnici su pretpostavljali da se iza Urana nalazi još jedana, deveta planeta. Otkrio ga je 1930. mladi naučnik Clyde Tombaugh. Jedanaestogodišnja djevojčica iz Engleske mu je dala ime po rimskom bogu podzemlja. Međutim, 2003. jedan astronom je otkrio veći objekat iza Plutona kojeg je nazvao Eris. Naučnici su počeli preispitivati definiciju planete pa su odlučili da zbog svoje veličine i lokacije Pluton ne može biti planeta. Međutim, u zadnje vrijeme opet razmišljaju da mu vrate status planeta.

Prije: dijamant je najtvrđi materijal u prirodi.
Sada: nano kubični bor nitrid je najtvrđi materijal.

Nakon 2009. otkrivene su dvije vrste materijala koje su čvršće od dijamanta. To su bor nitrid i lonsdaleite. Nažalost, oba materijala su rijetka i nestabilna u prirodi i naučnici nisu još uspjeli testirati njihovu otpornost.

Prije: vještice iz Salema su spaljivali na lomačama
Sada: osuđivane su na smrt vješanjem

Mnogi autori su u svojim romanima opisivali kako su vještice spaljivane na lomačama, ali arhivista Richard Trask tvrdi drugačije. U to vrijeme u Americi je vrijedio engleski zakon prema kojem su vještice bile osuđivane na smrt vješanjem. Međutim, u Europi crkva ih je proglasila jereticima i spaljivali su ih.

Prije: izraelski robovi su sagradili piramide.
Sada: egipatski radnici su ih sami gradili.

Prof. Amihai Mazar s Hebrew University iz Jerusalema smatra da Jevreji nisu gradili piramide jer u to vrijeme nisu ni postojali. Nedavna arheološka istraživanja pokazuju da su piramide gradili egipatski radnici iz siromašnih porodica koji su zbog toga bili jako poštovani pa su zbog svoga rada zaslužili kripte poredj samih piramida.

Prije: matematički je nemoguće presaviti papir sedam puta.
Sada: rekord iznosi 13 puta.

Britney Gallivan, srednjoškolka je zajedno s drugim prijateljima kupila veliku rolu toaletnog papira i uspjela da ga presavije 11 puta.
Rekord je srušio drugi učenik 2012. koji ga je presavio 13 puta.

Prije: Kineski zid je jedina građevina koja se vidi iz svemira.
Sada: mnoge građevine se mogu vidjeti iz svemira.

1938. rečeno je da se Kineski zid može vidjeti sa Mjeseca. Međutim,
2003. jedan kineski astronaut je razbio mit i rekao da nije mogao vidjeti Kineski zid iz svemira. Postignut je konsenzus pa je rečeno da se može vidjeti samo u određenim uslovima npr. kada ima snijega ili kada se koristi napredan fotoaparat. Iz svemira se mogu vidjeti svjetla velikih gradova, autoputevi, mostovi, brane i aerodromi i svemirske luke.

Prije: postoji pet kategorija živih bića.
Sada: postoji ih oko osam.

U školi smo učili o životinjama, biljkama i bakterijama, kao i o gljivama i protistima. Međutim, naučnici su proširili ovu klasifikaciju. Tako sada postoje arheobakterije i eubakterije.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6046 pregleda