Šef narko-kartela „pao“ na putu za Rožaje

    3 sedmice pre 932 pregleda Izvor: dan.co.me

Albanski mediji prenijeli su brojne tekstove o nedavnom hapšenju državljanina te zemlje Antona Đinija u Crnoj Gori, navodeći da se radi o važnoj ličnosti iz svijeta organizovanog kriminala, koja se povezuje sa brojnim narko-kartelima, a predvodio je i svoju kriminalnu grupu. Albanski portal „Šiptarija“ navodi da je biznismen Anton Đini, inače poznat kao Pašk Rapi, uhapšen u Crnoj Gori po potjernici Interpola, na putu za Rožaje, navodno na odmor. Zvanično se tvrdi da je uhapšen na crnogorskoj granici, na graničnom prelazu Božaj.

Đini, foto: Dan

– U trenutku kada su lokalne vlasti tražile od njega identifikacioni dokumenat da bi izvršile provjeru, dao je pasoš sa svojim drugim identitetom, Pašk Rapi, a ne sa stvarnim identitetom. Njegova identifikacija izvršena je putem otisaka prstiju, gdje je utvrđeno da je on zapravo tražena osoba i da je osuđen na osam godina i devet mjeseci zatvora zbog trgovine drogom u Španiji – prenio je portal „Šiptarija“.

Na osnovu operativnih saznanja, a kasnije i kroz verifikaciju i potvrdu identiteta, utvrđeno je da je Interpol Madrid za ovom osobom raspisao potjernicu, mada je naveo njegov drugi identitet, kako bi odslužila zatvorsku kaznu od osam godina i djevet meseci zbog krivičnih djela trgovina ljudima i drogom.

Albanski portal navodi da je Interpol Madrid raspisao crvenu potjernicu za Đinijem. Očekuje se da će biti izručen Španiji, na izdržavanje kazne koja mu je izrečena u toj državi. Portal prenosi da je Đini, prema crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova član kriminalne organizacije koja je 2006. godine organizovala i koordinirala uvoz, skladištenje i dalju prodaju 50 kilograma heroina na teritoriji Španije, u oblastima oko gradova Mursija i Alikante.

Portal se dalje pita ko je Anton Đini, ili Pašk Rapi, i kakva je njegova poslovna aktivnost u Albaniji.

– Izgleda da je Đini vlasnik kompanije „Alesio-2014“, u čijoj je djelatnosti znatan broj djelatnosti kroz povezane firme koja posluju ne samo u Tirani, već i u Draču, Kavaji i šire. Poznat je i kao Pašk Rapi, kako je u početku bio identifikovan u Crnoj Gori. Zakon o javnim nabavkama u Albaniji predviđa izuzeće sa tendera i ugovora kada su u pitanju ponude od ljudi za koje se ispostavi da su pravosnažnom presudom osuđeni za aktivnosti u oblasti narkotika. U ovom slučaju čini se da je postojao „izuzetak“, jer je uprkos činjenici da je Đini u Španiji osuđen na osam godina i devet mjeseci zatvora, uspio da pobijedi na brojnim tenderima – navodi se u tekstu pomenutog portala.

Kompanija „Alesio-2014“ pobijedila je na deset javnih tendera s milionskim iznosima u Albaniji. Poslednji je datiran 24. februara 2021. godine, za kupovinu asfalta za gradske i seoske puteve, od strane preduzeća za puteve u Draču. U ovom tenderu iznos najmanje vrijedne ponude je vrlo blizu iznosu koji je ponudila pobjednička kompanija. Đinijeva kompanija pobijedila je na tenderima za asfaltiranje u gradovima Fuše Kruje, Kruje, Tumane i šire.

Iz policije je prije nekoliko dana saopšteno da je Anton Đinaj (55) uhapšen na graničnom prelazu Božaj. Iako se u tom saopštenju navodi prezime Đinaj, albanski mediji u svim izvještajima kao prezime uhapšenog navode Đini.

Kako je saopšteno iz policije, službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju su zajedno sa pripadnicima Sektora granične policije uhapsili albanskog državljanina.

– Utvrđeno je da se ova osoba potražuje pod drugim identitetom od strane NCB Interpola Madrid radi izdržavanja kazne zatvora osam godina i devet mjeseci zbog trgovine narkoticima. Anton Đinaj je član kriminalne organizacije koju je tokom 2006. organizovao i kroz nju koordinirao uvoz, skladištenje i dalju prodaju 50 kilograma heroina na teritoriji Španije, u oblastima oko gradova Mursija i Alikante – saopšteno je iz policije.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odredio je ekstradicioni pritvor.

Važna bezbjednosna prijetnja

Prema procjenama stručnjaka za borbu protiv mafije, ogromna logistika gotovo po skoro čitavom svijetu i sinkretička priroda albanskog kriminala olakšala je osnivanje albanske mafije izvan matične zemlje i njenu integraciju sa lokalnim kriminalom.

U Sjedinjenim Državama pojam albanska mafija može uključivati ili se posebno odnositi na različite albansko-američke organizovane kriminalne grupe, od kojih se neke smatraju veoma moćnim, i predstavljene su kao važna bezbjednosna prijetnja.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20821 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8336 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7604 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7543 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7301 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7223 pregleda
%d bloggers like this: