Predsjednici Vijeća manje brojnih naroda potpisali Sporazum o popisu

    2 sedmice pre 227 pregleda Izvor: PV Informer/standard.co.me

Predsjednici Vijeća-savjeta manje brojnih naroda – Momčilo Vuksanović, Suljo Mustafić, Faik Nika, Zvonimir Deković, Sabrija Vulić i Mensur Šaljaj jutros su u Vladi potpisali o Sporazum o uslovima za održavanje Popisa stanovništva, potvrđeno je u saopštenju dostavljenom našem portalu.

„Očekujemo da će se oviim Sporazumom koji sadrži sve bitne elemente naših zahtjeva u vezi sa kontrolom i transparentnošcću procesa, stvoriti uslovi za održavanje  legitimnog, kontrolisanog  i vjerodostojnog popisa, čije će rezultate svi uvažiti“, navode u saopštenju.

Podsjećaju da su manjinska vijeća prva izašla sa ovim zahtjevima za ispunjavanje određenih uslova i ističu kako je dobro da je nova Vlada, za razliku od prethodne, imala razumijevanja i pokrenula društveno dijalog i sa njima i sa političkim subjektima o svim spornim pitanjima.

„Nadamo se da će se u narednim danima Sporazum implementirati i zajednički stvoriti uslove za validan, legitiman i kredibilan Popis stanovništva“, zaključuju u saopštenju predsjednici vijeća-savjeta manje brojnih naroda.

Šehović: Sporazum o popisu potpisali gotovo svi predstavnici partija opozicije i nacionalnih savjeta

Lider SD-a Damir Šehović saopštio je u emisiji “Drugačija radio veza” da je potpisao sporazum o popisu koji je Milojko Spajić dostavio opoziciji.

“Neposredno prije dolaska u studio potpisao sam sporazum, a vidio sam da su to prethodno uradili gotovo svi predstavnici partija opozicije i nacionalnih savjeta. Potpisivanje sporazuma znači da su se politički akteri obavezali da implementiraju kontrolne mehanizme koji su u sporazumu sadržani. Ukoliko budu implementirani prije 30. novembra popis može početi, ukoliko ne – zna se šta nam je činiti”, naveo je Šehović.

Kaže da su insistirali da datum popisa sporazumom ne bude preciziran.

Popis stanovništva u Crnoj Gori biće sproveden od 30. novembra do 15. decembra, predviđeno je predlogom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o popisu koji je 16. novembra predat u skupštinsku proceduru.

Sporazum o popisu se bavi pitanjima proširivanja popisnih komisija, kontrole unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru, zabrane partijama da sprovode popisnu kampanju.

Predlog sporazuma je poslat nakon što je Spajić prihvatio sve zahtjeve opozicije, a Monstat zvanično najavio novi javni poziv za popisivače.

Predviđeno je proširivanje popisnih komisija sa dva nova člana opozicije i jednim članom vijeća manje brojnih naroda u gradovima u kojima su zastupljeni.

Opozicija je ranije poručila da sada ostaje da se vidi da li se zahtjevi i uslovi mogu ispuniti do predviđenog roka za početak popisa, 30. novembar.