Sekulović: Premijer dao obavezujuće uputstvo, koje nije bilo zakonito

    3 sedmice pre 169 pregleda Izvor: pobjeda.me

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, gdje je u toku saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora vezano za događaje na Cetinju 4. i 5. septembra, kazao da je dobio obavezujuće uputstvo od premijera Zdravka Krivokapića, ali da nije mogao da postupi po tom upustvu jer ono nije zakonito. Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu i poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević ocijenio je nakon toga da u Vladi ne mogu biti on i Krivokapić zajedno.

Na pitanje poslanika da li mu je „neko slao neka obavezujuća uputstva, naloge i tako dalje“ kazao je da „u ovom trenutku“ ne može 100 posto da kaže kako se zvao taj dokument.

– Vrlo moguće baš tako jer ga nisam sačuvao, ali ta obavezujuća upustva sa stanovišta pravnog poretka ne znače ama baš ništa. Ona se zasnivaju na nekoj uredbi o Vladi. Uredba je uredba, zakon je zakon, upustvo je upustvo. Kako god, moramo da se naučimo da jedan ministar unutrašnjih poslova može da bude vrhunski inženjer, kuvar, astronaut, automehaničar i tako dalje, ali ne može operativno da komanduje policijom. Jedan predsjednik Vlade može da bude Nobelovac iz književnosti, ali ne može operativno da komanduje policijom. Ja sam, pravo da vam kažem, zaboravio sadržaj upustva, nisam ga sačuvao – naveo je Sekulović.

Obavezujuće uputstvo koje postoji kao mehanizam koji može da koristi premijer vezano za rad pojedinih ministara i ministarstava je, kako je naveo, u uredbi o Vladi i ovlašćuje premijera da koristi osnovnu funkciju koju ima, a to je da se stara o efikasnom sprovođenju politika Vlade.

– To upustvo u nekim drugim slučajevima je potpuno zakonito sredstvo uticaja pritiska, upozorenja, prijateljske sugestije na određenog ministra u mnogim situacijama. U ovoj situaciji to uputstvo nije bilo zakonito jer operativna nezavisnost policije znači da ne može niko, ali niko, pa ni ministar unutrašnjih poslova ništa dalje. Sve i da sam htio, nisam mogao da naložim nešto što nije po zakonu – istakao je Sekulović.

Obavezujuće upustvo mu je uručila generalna sekretarka Vlade Žana Prašćević Milačić i rekla: „Od premijera“.

– Tako je ta komunikacija išla – naveo je Sekulović.

Sve je, kako je naglasio, u posljednjih 10 mjeseci radio da odbrani princip iz Zakona o unutrašnjim poslovima: Operativna nezavisnost policije, te ocijenio da bi dobro bilo da građani i političari shvate što to stvarno znači. 

– U Zakonu o unutrašnjim poslovima postoji samo jedna operativna mogućnost ministra unutrašnjih poslova, a to je da izda nalog da se Specijalne jedinice povuku. To je neki vid hitne reakcije, civilne kontrole nad eventualnom zloupotrebom Specijalnih jedinica, s obzirom na njihov način obuke, karakter i način djelovanja. To je negdje osnovna ideja, ne da se to zloputrebljava, pa da sprečava policiju da radi svoj posao, ali u slučaju da oni zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja – da može da se naredi njihov povratak. Ja, kao što znate, nisam naredio da se oni povuku. Oni su na Cetinju radili svoj dio posao – kazao je Sekulović.

Pitajući gdje je razlika suštinska naveo je da „tu možemo da se sporimo 100 godina“.

– Ali tu isključite riječ izdaja, to nije fer. U momentu kad su postojale operativne informacije, potvrđene iz više izvora, odlučio sam da vjerujem menadžmentu Uprave policije i da budem na njihovim pozicijama jer u to vrijeme nije trenutak za akciju i da dovodimo u pitanje života žena i djece, koji su izmanipulisani i bili u prvim redovima, živote policije i stranih štićenih ličnosti. Nisam bio spreman da idemo glavom u zid i kažemo „Što nam bog da“. Ja to neću. Isto tako, iako operativno nisam imao nadležnost, kad se napravio plan koji minimizira rizik od gubitka ljudskih života uz upotrebu helikoptera, bio sam za to. Ne u smislu nekog ko naređuje, nego iznosi svoje mišljenje. Sama činjenica da nisam vratio Specijalne jedinice govori za sebe, jer sam mogao to da učinim. Pored toga, zvao sam u 4.51 sa jasnim nalogom da se naš helikopter stavi u funkciju – istakao je Sekulović.

Operativna nezavisnost policije je, prema njegovim riječima, civilizacijsko i demokratsko dostignuće.

– I to moramo da njegujemo i čuvamo – rekao je Sekulović.

Knežević je potom reagovao i kazao: „Poslije ovog što ste saopštili u Vladi ne možete biti Vi i Krivokapić zajedno“.

– Ovo što ste sad saopštili za mene je  veoma frapantno i uznemirujuće, ali neka cijeni javnost i parlamentarna većina i manjina – kazao je on.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević ocijenio je da je „pogrešno nešto uradio predsjednik Vlade koji je“ od Sekulovića „nešto tražio suprotno Ustavu i zakonu“.

– Saglasan sam, bez kvalifikacija bilo koje vrste, odnosno iz konteksta se vidi moja kvalifikacija tog događanja, ali je činjenica da neko od vas dvojice teško da može da ostane na tom mjestu gdje predsjednik Vlade od svog ministra traži da uradi nešto suprotno Ustavu i zakonu, odnosno izdaje mu naloge suportno Ustavu i zakonu. Nisam siguran da smo nešto slično imali priliku do sad da čujemo da se dešava u sektoru bezbjednosti, uticaj predsjednika Vlade koji je mimo njegovih ustavnih i zakonskih ovlašćenja i Vi ste to jasno rekli – upustvo je uputstvo, zakon je zakon i nema obaveze koje može da da ni direktoru Uprave policije ni ministru unutrašnjih poslova mimo zakona. On može da predloži njihovo razrješenje i da to uradi shodno odgovarajućoj proceduri i ništa više i ništa manje od toga, ali jeste važna činjenica za ovaj odbor da je to predsjednik Vlade uradio službenim putem i da smo danas dobili potvrdu Sekulovića da je to zaista i urađeno na takav način – rekao je Konjević. 

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. oktobar

19. oktobra 2021. 23:43

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27434 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11859 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11704 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11064 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10394 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9810 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9298 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9042 pregleda
%d bloggers like this: