Sela u BP zavijana, po lijekove samo pješke ili na konjima

    4 meseca pre 704 pregleda Izvor: rtcg.me

Hladni decembarski dani okovali su ledom put koji povezuje stanovnike Ponikvica, Stožera i Đatla sa Bliškovom, a dalje sa regionalnim putem Pljevlja-Slijepač most. Mještani kažu da je do njihovih domova nemoguće doći čak ni terenskim vozilima. Ivan Jelić uspio je da pješke dođe do susjednog sela Bliškova kako bi tamo preuzeo ljekove za roditelje i komšije.

Foto: Vukoman Kljajević

„Prinuđeni smo da na konjima ili na leđima donesemo neophodne potrepštine jer od Bliškova se prema Ponikvicama ne može“, ističe Jelić.

Njegov komšija Vuk Konjević kaže da su, tek što su odahnuli nakon čišćenja puta, kiša i niske temperature formirale ledenu pistu tako da nekoliko uspona na putu prema Ponikvicama i Stožeru nije moguće savladati ni teretnim vozilima.

„Riječ je o putu koji je prije nekoliko decenija asfaltiran na kojem su se vremenom , zbog nebrige, stvorili krateri pa kao takav osim u zmskom i ljeti predstavlja promlem“, saopštava Konjević.

U pomenutim selima uglavnom su staračka domaćinstva pa je potreba za ljekarima sve češća,sa dolaskom zime dolaze i brige kako doći do njih jer ,zbog udaljenosti sela od magistrale i od opštinskog centra, snjegočistači kasno stižu pa je put često blokiran nanosima snijega ili okovan ledom kao što je to slučaj proteklih četiri dana, ističu naši sagovornici.

Dodatne probleme gorštacima predstavljaju i česti nestanci električne energije koji ujedno znače i prekid telefonskih veza, a šta to znači za mještane samo oni znaju. Apeluju na opštinske službe da preusmjere mašine prema selima u višim predjelima, sobzirom da na gradskom i prigradskom području snijega više nema, kao bi sei ta područja deblokirala. Podsjećaju da su pored snjegošistača potrebni i posipači soli kako bi se razbile naslage leda.

Stanovnici ovih područja brinu i zbog najavljenih novih sniježnih padavine koje ukoliko padnu na postojeći led mogu da ih „zatvore“ do proljeća.

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 13. MAJ

12. maja 2021. 19:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 21577 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8354 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7642 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7552 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7316 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7260 pregleda
%d bloggers like this: