Šest policajaca svjedočiće u istrazi šverca cigareta

    2 dana pre 203 pregleda Izvor: antenam.net

Odbrana nekadašnjeg šefa kriminalističke policije Centra bezbjednosti Bar Ilije Vasovića, osumnjičenog za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju, podnijela je krivičnom vijeću Višeg suda žalbu na odluku sudije za istrage koji mu je u petak veče odredio pritvor do 30 dana – potvrdio je za Pobjedu jedan od njegovih branilaca, advokat Nikola Strugar.

Vasoviću je pritvor određen po dva osnova – zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke. Advokat Strugar kazao je za Pobjedu da je na spisku svjedoka šest službenika Uprave policije kojima je Vasović bio rukovodilac.

On je uhapšen u četvrtak ujutro, samo 14 sati nakon što je portal Libertas u srijedu veče objavio presretnutu komunikaciju koja je razotkrila njegove veze sa bjeguncem Aleksandrom Mrkićem koji je optužen za organizovanje šverca cigareta. Vasović je odmah priveden u Specijalno policijsko odjeljenje, a nakon toga u Specijalno državno tužilaštvo. On pred specijalnim tužiocem Vukasom Radonjićem nije iznosio odbranu – branio se ćutanjem.

Objelodanjene poruke i razgovori razotkrivaju Vasovićeve konekcije sa Mrkićem, ali i lažnim diplomatom Stevanom Simijanovićem, kao i kontroverznim nikšićkim biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem kojeg u prepisci oslovljavaju sa „Vampir“. Prepiska i presretnuti razgovori bacaju svjetlo i na ulogu bivšeg potpredsjednika Vlade, kasnije premijera i lidera Ure Dritana Abazovića, kojeg u „Skaj“ prepiskama oslovljavaju nadimcima „ Kovrdžavi“ i „Maradona“.

Iz razgovora, koje je porta Libertas objavio u tri nastavka, proizilazi da je, po instrukcijama Mrkića, u januaru 2021. godine, Vasović zajedno sa Simijanovićem, u stanu Davidovića u Podgorici, ugovarao preuzimanje poslova u vezi sa švercom cigareta u Crnoj Gori. Komunikacija od 6. januara 2021. godine započela je porukom lažnog diplomate Simijanovića policajcu Vasoviću u kojoj ga obavještava da će imati sastanak sa ,,Vampirom“, a u dogovoru sa ,,Kovrdžavim“. Nakon sastanka kod Davidovića, kada su dogovorili posao, policajac Vasović koji koristi kodno ime „Pantelija Bar“ detaljno je Mrkiću referisao sve pojedinosti tog susreta koji je bio u Podgorici 8. januara 2021. godine.

Dan nakon sastanka nastavljena je prepiska između Vasovića i Mrkića, koji je nedostupan crnogorskim vlastima, u kojoj su od 9. do 21. januara 2021. godine razmijenili 263 poruke. Među transkriptima iz tog perioda, koje je objavio portal Libertas, zabilježena je i komunikacija između Simijanovića i Vasovića.

Jedna od poruka Simijanovića koja je bila upućena Vasoviću (Panteliji Bar) je: „Ako Vampir krene na svoju ruku, odmah ga pržimo preko Maradone“.

Svi ovi razgovori su od juna prošle godine u Specijalnom državnom tužilaštvu i na osnovu njih procesuirano je više osoba koji su, prema navodima optužnice, bili članovi kriminalne grupe koju je formirao Mrkić. Za sada nema naznaka da li će se istraga Specijalnog državnog tužilaštva nastaviti u pravcu Davidovića i Abazovića, koji su, kako proizilazi iz ,,Skaj“ prepiski, bili učesnici u dilovima šverca cigareta. Aleksandar Mrkić, koji se tereti da je organizator šverca cigareta, izbjegao je hapšenje i nakon bjekstva boravio je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nekoliko mjeseci kasnije se prebacio u Beograd.

Mrkić, nekadašnji vlasnik fabrike duvana ,,Tara“ u Mojkovcu, odavno slovi za imućnog čovjeka, brojni mediji su ga povezivali sa krijumčarenjem cigareta, vezama sa organizovanim kriminalom u Crnoj Gori, ali i u Srbiji.

Simijanović: Stranka mora da živi

– Maradona se izjasnio i dao zeleno. Oni su sjeli sa mnom i dogovorili svoje. Ali veza sam im ja. Maradona nema direktan kontakt sa Vampirom. A ako ovaj slučajno proba na svoju ruku, odmah ga preko Maradone pržimo – piše Simijanović policajcu Vasoviću. Ove rezgovore portal Libertas je objavio u trećem nastavku.

Simijanović dalje u komunikaciji upozorava da sve mora ići preko njih jer se ,,on pazi i ne želi nikakav kontakt“. Vasović odgovara: ,,Važno je da D to zna“, a Simijanović se nadovezuje upozorenjem da moraju povesti računa ,,jer stranka mora da živi“.