Sestre razdvojio rat, ponovo se susrele nakon 78 godina

    6 mjeseci pre 333 pregleda Izvor: cdm.me

Dvije sestre iz Rusije razdvojene za vrijeme Drugog svjetskog rata tokom Staljingradske bitke ponovo su se susrele 78 godina kasnije.

Rosalina Rosa Karitonova (94) radila je u fabrici tenkova kada su je 1942. bombardovali nacisti.

Njena porodica, uključujući i mlađu sestru Juliju (92), pretpostavila je da je Rosalina mrtva i da je jedna od dva miliona žrtava u najkrvavijem sukobu u Drugom svjetskom ratu.

Međutim, Rosalina nije bila u fabrici u vrijeme bombardovanja, ali je bila na brodu kojim su radnici evakusani preko rijeke Volge, kada ih je takođe pogodila Hitlerova vojska.

“Bila je na brodu, ali nakon poslednje eksplozije pala je sa njega u Volgu. Zamalo se udavila, kada ju je izvukao jedan vojnik”, ispričao je njen sin Juri Ponomarev.

Zajedno sa ostalim preživjelima hodala je skoro 400 kilometaara do Saratova, gdje joj je naređeno da ode u Čeljabinsk na Uralima kako bi radila u drugoj fabrici tenkova.

Žene iz njene porodice, zajedno sa sestrom Julijom, uskoro su evakuisane u Sovjetsku centralnu Aziju.

Rosalina nije uspjela da ih pronađe ni tokom ni nakon završetka rata, iako nikada nije odustala od potrage za njima.

“Rečeno nam je da je Rosa umrla, a mi nismo tragali za njom”, rekla je Julija kada se najzad susrela sa sestrom poslije 78 godina u Čeljabinsku.

Taj srceparajući snimak zabilježio je ruski kanal NTV.

Sestre su bile presrećne što su ponovo zajedno, a Rosa je počela da plače čim je vidjela Juliju.

“Sjećam se Rose kao djevojčice, a sada vidim jednu staru damu”, rekla je Julija.

Svjetlana Repova, Julijina ćerka, ispričala joj je kako je nakon bombardovanja otišla do fabrike sa majkom Olgom i Rosinom sestrom bliznakinjom Galinom.

“Fabrika je bila sravnjena sa zemljom. Rečeno im je da je Rosalina poginula”, ispričala je Svetlana.

Rosalina se u Čeljabinsku udala i rodila dvoje djece. Porodica je preživjela užas tokom rata. Otac Pavel i brat Juri nestali su na frontu, majka Olga je u centralnoj Aziji umrla od gladi, a sestra Galina od tifusa.

Da bi se najzad susrela sa sestrom Julija je putovala 1.200 kilometara vozom u pratnji ćerke Olge.

Staljingradska bitka trajala je od 23. avgusta 1942. do 2. februara 1943. godine, a pobjeda Crvene armije predstavljala je veliki korak unazad za Hitlera.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6325 pregleda