Sezone će biti uz veliki oprez, cijene u junu niže

    1 mjesec pre 329 pregleda Izvor: pobjeda/antenam.net

Crna Gora od 1. juna otvara granice prema nekim zemljama koje su zdravstveno bezbjedne, a turistički poslenici se nadaju i prvim gostima. Hoteli za sada primaju domaće goste i nadaju se gostima iz regiona, uglavnom individualnim, a što se tiče cijena kako su Pobjedi kazali pratiće tržište konkurentskih uspješnijih turističkih zemalja. Ipak kada je ulazak stranih turista u pitanju postoji zebnja da se virus opet ne pojavi.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik kompanije “Montenegro stars hotels group” Žarko Radulović kaže da ima više optimizma među hotelijerima, ali i doze straha.

“Ako nam se korona pojavi u toku sezone u dva, tri hotela tu smo onda ugasili. To podrazumijeva zatvaranje hotela i sve što je u hotelu mora biti zatvoreno najmanje 14 dana”, kaže Radulović.

U okviru njegove kompanije hotel “Montenegro” će primiti goste, uglavnom domaće, od 5. juna. To će biti prvi zvanično otvoreni hotel rizort u Crnoj Gori.

Mjere

Pripremili su se, za doček gostiju, dobili su određene instrukcije, neke su sami odredili i to je to.

“To znači redovno pranje ruku, čišćenje, dezinfekcija, stolova, soba, pleksiglas barijera tamo gdje se služi hrana itd”, kaže Radulović dodajući da nije za to da spuštaju puno cijene. Kaže i to da nijesu u obavezi da imaju zdravstvenog radnika ali da oni rade i na tome.

“Jeste da smo korona fri destinacija, ali se bojim da virus opet ne dođe sa gostima, a mora se živjeti, mora se raditi. To je nešto što je iznuđeno i jedini odgovor na to je da mi koji živimo u Crnoj Gori ponovo počnemo da koristimo rukavice, maske da držimo distancu, da poštujemo mjere bezpogovorno pa da na taj način služimo kao primjer gostu koji dođe, da i oni tako postupuju”, kazao je Radulović smatrajući da bi onda imali više šanse da se ne pojavi ponovo virus u nekom hotelu, odmaralištu…

“Nešto niže cijene formirane u junu mjesecu, u julu i avgustu bi trebalo da vratimo na nivo od prošle godine. Lično mislim da od jula neće početi sezona kao prošlih godina i da onakav turizam kakav smo imali možda nikad neće biti kao takav. To će biti individualni gosti, koji svojim prevozom dolaze. Koliko i kakvih vidjećemo”, ističe Radulović.

Čarter letovi, objašnjava on, iako počnu nije jednostavno organizovati.

“U ovoj državi godinama pričamo o tome. Ne postoji nijedan turoperator, niko ko radi u turizmu da ima 500 do 1.000 ljudi koji sjede kući i kažu ajde idemo lou kostom u Crnu Goru”, kazao je Radulović dodajući da ne mogu da znaju kako će odreagovati tržište.

Neizvjesno je, kako dodaje, i kada će hotel ,,Splendid“ dočekati prve goste. Otvorena je plaža i restoran dolaze domaće goste, ali za sada nema najava kada će početi da dolaze gosti u ovaj hotelski kompleks.

Očekuje se kaže Radulović da se otvore granice prema ostalim zemljama.

“Otvaraće se granice prema svim zemljama koje imaju 25 oboljelih na 100.000 stanovnika. Tu jednostavno treba da se ispune bezbjednosne mjere. Kampanju korona fri destinacija, ja bih izbjegavao. Ne bih uopšte koronu pominjao. Radije bih spominjao bezbjedna i zdravstveno sigurna destinacija”, poručuje Radulović.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6053 pregleda