EXIT

Sindikat Tosčelika: Ukinuta treća smjena, radnicima će biti smanjena plata

  • 5 mjeseci pre
  • 102 pregleda
  • Izvor: vijesti.me

U pogonu Kovačnice, nikšićke Željezare Tosčelik, ukinuta je treća smjena a samim tim radnicima će plate biti smanjene od 50 do 100 eura. Zaposleni se plaše da će reorganizacija radnog vremena dovesti do nove sistematizacije koja podrazumijeva otkaze.

„Ako se ima u vidu da su ove zarade na sadašnjem nivou veoma male to je značajan udar na budžet svih zaposlenih. Plate su nikakve. Izvršni direktor nam je prije nekoliko mjeseci rekao da će plate biti povećane posle Nove godine. Kako da očekujemo povećanje plate, ako se sad radnicima na ovaj način smanjuju plate? Mišljenja smo da se ovako pravi vještački višak zaposlenih u pogonu Kovačnice. Ako se radnici prebace da rade dvije smjene jedna smjena se gubi. Oni rade četvorobrigadno što znači da je jedna brigada, od 15 do 20 radnika, sigurno višak. Znači li to da će obećano povećanje da povuče neku novu sistematizaciju koju smo imali u prethodnom periodu“, kazao je novinarima Željko Rabrenović, predsjednik Sindikata.

Rabrenović i Krivokapić
Rabrenović i Krivokapić(Foto: Svetlana Mandić)

Podsjetio je na povećanje od 30 eura koje su radnici dobili prije skoro dvije godine. Kako je kazao, to povećanje je povuklo 16 otkaza, pa se radnici Kovačnice, u kojoj radi oko 60-70 radnika, plaše istog scenarija.

“Simptomatično je da se to ponavlja. Prosječna radnička plata je oko 380-400 eura, što znači da dosta ljudi ima i niža primanja. Situacija u cjelokupnoj fabrici je na alarmantnom nivou. Izrazit problem je i u pogonu Čeličane gdje imamo manjak radne snage. Ovo što radi je preopterećeno. To je postalo više neizdrživo“, kazao je Rabrenović.

Kako radnici ističu u avgustu su imali dobru proizvodnju, dok je sada proizvodnja smanjena.

„Mi sedam godina slušamo istu priču. Sedam godina su problem Kinezi. Sedam godina je industrija čelika na koljenima. Sedam godina je svjetsko tržište čelika u kolapsu, tako da ne znamo kada će tome doći kraj i da li će se to ikada više popraviti“, pita se predsjednik željezaraca.

Toščelik
Ilustracija(Foto: Svetlana Mandić)

Na jučerašnjem sastanku radnici su odlučili da će i dalje dolaziti da rade u treću smjenu, pa su se tako sinoć svi pojavili na posao.  

„Smanjuje se radno vrijeme, smanjuju se plate, a povećava se obim posla. Svi smo složni da to ne dozvolimo. Ostaćemo da radimo kao i do sada, u tri smjene. Sinoć smo došli na posao, nijesmo radili, li smo sve vrijeme bili na posao“, kazao je Miodrag Krivokapić, radnik Kovačnice, ali i potpredsjednik Sindikata.

Toščelik
Iz Željezare(Foto: Svetlana Mandić)

Za danas u podne zakazan je novi sastanak Sindikata sa poslovodstvomo.

U Tosčeliku su zaposlena 302 radnika, od kojih je oko 30-40 radnika na određeno vrijeme. Pored Kovačnice i Čeličane, rade i uslužni sektori.

Bez benificija ostalo 38 radnika

“Radnici su dobili još jednu ‘nagradu’. Došla je komisija od jednog člana i jednim potezom olovke je ukinula beneficije za 38 zaposlenih, a za 50 zaposlenih beneficije smanjilasa tri na dva mjeseca po godini. Ovo nije trafika, niti prodavnica, ovo je crna metalurgija. Zašto se odjednom ovo mijenja“, kazao je Rabrenović.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.