Singapur i Cirih su najskuplji gradovi na svijetu

    1 mesec pre 310 pregleda Izvor: rtcg.me

Prema indeksu troškova života koji je objavio Ekonomist Intelidžens Junit (EIU), najskuplji gradovi na svijetu u 2023. godini bili su Singapur i Cirih. Ovi gradovi su se istakli visokim cijenama namirnica, kućnih potrepština i troškova rekreacije . Njujork je, takođe, među najskupljim gradovima svijeta, dok je Damask, prema istom istraživanju proglašen za najjeftiniji grad na svijetu.

Poslije njega slijede Teheran i Tripoli.

EIU sastavlja listu cijena za više od 200 proizvoda i usluga, koji se pretvaraju u dolare. Svaki grad se zatim upoređuje u odnosu na Njujork, koji ima referentni rezultat od 100.

Najskuplji gradovi na svijetu, Singapur i Cirih, dobili su prošle godine rezultat 104. Damask, razorena prijestonica Sirije, postigao je samo 13.

Bliski istok i Afrika čine veliki dio na dnu liste; oni su dom šest od deset najjeftinijih gradova na svijetu. Neki djelovi Bliskog istoka, međutim, mnogo su skuplji: Tel Aviv u Izraelu i Aman u Jordanu su najskuplji u regionu, sa sličnim troškovima kao i mnogi gradovi u zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi (Cijene su prikupljene prije rata u Gazi). Zalivski gradovi su, takođe, poskupjeli u 2023. godini, prenosi list.

U podsaharskoj Africi, od devet gradova uključenih u indeks, Harare, glavni grad Zimbabvea, je najskuplji.

Duala, u Kamerunu, porasla je za 16 mjesta na 112. mjesto, najviše je skočila od bilo kog grada u Africi. (To je uglavnom zbog priznanja njene lokalne valute u odnosu na dolar)

Nizak rang za veći dio regiona će biti mala utjeha za lokalne stanovnike, jer EIU-ov indeks ne uzima u obzir cijene u odnosu na plate.

Egipat, Iran i Sirija, na primjer, nastavili su da bilježe dvocifrenu inflaciju ove godine. Cijene su tamo možda niže nego u Njujorku, ali malo ko će Kairo, Teheran ili Damask smatrati pristupačnim za život.