Sječa lipa u Pljevljima odraz nemarnosti i nebrige

    1 sedmica pre 336 pregleda Izvor: rtcg.me

Iz Građanskog pokreta URA reagovali su povodom sječe lipa u Omladinskoj ulici u Pljevljima, istakavši da se radi o nedopustivom odnosu prema prirodi.

,,Najoštrije osuđujemo sječu lipa u Pljevljima. Pljevlja su jedan od najzagađenijih gradova Crne Gore, gdje je stanovnicima čist vazduh odavno postao luksuz. Apsolutno je neprihvatljiva nemarnost koju su pokazali iz Opštine Pljevlja dozvolivši, zbog planirane rekonstrukcije Omladinske ulice, sječu drveća“, kazali su iz ove partije.

Kako su napomenuli, nesporno je da se mora raditi na modernizaciji i rekonstrukciji grada i ulica, ali nikako na uštrb prirode.

,,Budući da je opšte poznato stanje kvaliteta vazduha u Pljevljima, neshvatljivo je da nadležni nisu u stanju da osmisle alternativno rješenje koje neće ići na štetu građana. Da bi se shvatila tragičnost ovakvog ophođenja prema drveću, dovoljan je podatak da zrelo drvo u sezoni proizvede toliko kiseonika koliko ga godišnje udiše 10 ljudi”, navode oni.

Ističu da se radi o milijarditom putu da u gradovima širom Crne Gore dolazi do sječe drveća, često i u samom centru, gdje je koncentracija saobraćaja najveća, bez prethodne konsultacije sa javnošću.

,,Prema zvaničnim podacima Generalnog urbanističkog plana (GUP), Podgorica u periodu od 2012. do 2025. godine ostaje bez više od milion i po kvadrata zelenih površina. Do sada, gotovo i da nema onih koji su odgovarali za sprovođenje ovakve prakse. Tome se mora stati na kraj, za dobro svih građana Crne Gore”, zaključili su iz ove partije.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6621 pregleda