SJEDNICA TRAJALA ČETIRI SATA – Katnić uvjeravao Tužilački savjet da je Stanković nevin

    2 godine pre 669 pregleda Izvor: vijesti.me

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegove kolege – specijalni tužioci, juče su ubijeđivali Tužilački savjet (TS) da je njihov šef vrhovni državni tužilac Ivica Stanković nevin, saznaju “Vijesti”.

Sjednica je trajala četiri i po sata, a nakon nje zvanično je objavljeno da je zatražena istraga koja će rasvijetliti aferu koja potresa Državno tužilaštvo zbog sumnji u korupciju.

“Polazeći od ustavne nadležnosti Tužilačkog savjeta da obezbjeđuje samostalnost Državnog tužilaštva, na današnjoj sjednici, Tužilački savjet se detaljnije informisao o aktuelnim događajima i do sada preduzetim radnjama, te zatražio nezavisnu, nepristrasnu i efikasnu istragu, dajući punu podršku državnotužilačkoj organizaciji u cilju istraživanja predmetnog događaja”, objavljeno je na sajtu Tužilaštva.

Ne precizira se o čemu se razgovaralo, ni koji su događaji u pitanju.

Odbjegli biznismen i vlasnik Atlas grupe Duško Knežević objavio je prethodnih dana snimke na kojima sekretar VDT-a Nenad Neno Vujošević iznosi navode iz kojih se može zaključiti da je u njegovo ime, navodno, davao novac Stankoviću i nezakonito uticao na specijalne tužioce, kako bi pomogao Kneževiću.

Tužilaštvo i Stanković su to negirali. Pokrenuta je i istraga, a Vujoševiću je određen pritvor.

Jučerašnja sjednica Tužilačkog savjeta je zakazan po hitnom postupku, nakon prethodne sjednice koja je održana u petak. Ona se ticala predstojećeg v. d. stanja u Državnom tužilaštvu i mišljenja dijela TS da bi to tijelo moralo imati više informacija o aktulenoj aferi u vezi sa hapšenjem Vujoševića.

Nakon toga, i činjenice da je TS odbio predlog proširene sjednice Vrhovnog državnog tužilaštva da imenuje sadašnjeg VDT-a Ivicu Stankovića za vršioca dužnosti VDT-a jer mu ističe mandat 7. oktobra, Stanković je pozvao kolege da se ponovo okupe. 

On je prethodno listu “Dan” rekao da se neće povući pred licima sa potjernica. 

“Nema povlačenja pred podmetanjima lica sa potjernice i onih koji podržavaju napade na lični i profesionalni integritet i autoritet. Čitav svoj dosadašnji životni i radni vijek živio sam i postupao časno i pošteno. Tako ću i otići u penziju kad za to dođe vrijeme”, rekao je Stanković.

Vrhovni državni tužilac sinoć nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”.

GST Milivoje Katnić i njegove kolege saopštili su juče, prema informacijama “Vijesti”, članovima TS podatke koji ukazuju da je Stanković neosnovano označen da je uzimao novac od Kneževića. Katnić je i ranije na pres konferenciji kazao da nema “ni udaljene sumnje” da se to desilo.

Članovi TS koje su “Vijesti” kontaktirale nijesu bili spremni da iznose detalje. Postupak na sjednici je proglašen tajnom, a članovi TS iz redova uglednih pravnika su obavezani da čuvaju informacije koje tamo čuju. Sem tužioca, pravnici koji su članovi TS, nemaju dozvolu za pristup tajnim podacima.

Članovi TS su Sonja Bošković, državna tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Veljko Rutović, specijalni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu, Ljubinka Bašović, državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, Hasan Lukač, državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju i Duško Milanović, državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju.

Takođe i pravnici koje bira Skupština, bivši VDT Ranka Čarapić, advokat Milan Filipović, profesorica Aneta Spaić, profesor Velimir Rakočević i predstavnica Ministarstva pravde Nataša Radonjić.

Upravo na osnovu stava tih petoro pravnika, Stanković u petak nije dobio podršku za vršioca dužnosti. O tome se nije ni razgovaralo jer su tvrdili da je preuranjeno, kao i da VDT nema osnova da predlaže vršioca dužnosti jer je to, po Zakonu o državnom tužilaštvu, posao TS.

Stankovića i Katnića je u petak podržalo Udruženje državnih tužilaca, poručivši u saopštenju da “kriminalne grupe neće uspjeti u namjeri da uzdrmaju rad Državnog tužilaštva i integritet nosilaca najviših tužilačkih funkcija”.

Oni su naveli da to strukovno udruženje ima “moralnu obavezu i profesionalnu potrebu” da, kao časne profesionalce, jedinstveno i odlučno podrži Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Navode zabrinutost zbog “tendencioznih i neutemeljenih serija napada na Državno tužilaštvo i njegove najviše predstavnike”.

Još nema datuma kad se bira vršilac dužnosti VDT-a

Sjednica Tužilačkog savjeta na kojoj će se razgovarati o tome ko će rukovoditi Državnim tužilaštvom nakon isteka mandata Stankoviću još nije zakazana. Juče nije dogovoreno kada će ona biti.

Sadašnjem VDT-u mandat ističe 7. oktobra, a članovi TS vjeruju da se njegov nasljednik neće prije toga ni birati. Na konkurs za VDT-a niko se nije prijavio, a za izbor prvog čovjeka tužilaštva u parlamentu ne postoji potrebna dvotrećinska većina.

Stanković za manje od dvije godine stiče uslove za penziju, a njegove kolege smatraju da on do tada treba da rukovodi VDT-om.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32855 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14325 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13728 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13426 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12576 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11891 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11780 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10801 pregleda
%d bloggers like this: