Mali Oglasi
EXIT

Sjutra počinje nova faza programa Energetski efikasan dom

  • 4 mjeseca pre
  • 176 pregleda

Ministarstvo ekonomije sjutra, 7. avgusta, pokreće novu fazu programa “Energetski efikasan dom“ čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija CO2, kao i  razvoj tržišta sistema za grijanje na moderne oblike biomase u Crnoj Gori. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva, program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Za potrebe ovog programa, Ministarstvo ekonomije je obezbijedilo 100.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket), koji uključuju kotlove/peći, cijevni razvod i/ili radijatore; za ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta i ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

“U okviru Programa, građani će biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000 eura, sa periodom otplate do šest godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo ekonomije subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Ministarstvo ekonomije sprovodi ovaj Program u saradnji sa partnerskim firmama (izvođačima radova): Mikromont (Bijelo Polje), Home Systems (Podgorica), Plam Inženjering (Podgorica), Veneta Plamen (Podgorica), Energos (Podgorica) i konzorcijum “LD gradnja-Cerovo” (Nikšić), kao i partnerskim bankama: Hipotekarna banka i Lovćen banka.

“Programom je predviđeno da građanin stupa u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa „Energetski efikasan dom“. Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu ekonomije, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u Programu “Energetski efikasan dom”, uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan odnosno da je u procesu legalizacije”, navodi se u saopštenju.

Zahtjev i propratna dokumentacija se može dostaviti na arhivu Ministarstva ekonomije (Rimski trg 46, 81000 Podgorica) lično ili putem pošte ili putem mejla na: [email protected]

Ukoliko je zahtjev odobren, Ministarstvo ekonomije izdaje uvjerenje da je građanin kvalifikovan za učešće u Programu,nakon čega se građanin obraća banci i aplicira za kredit.

Procedure za implementaciju programa „Energetski efikasan dom“, kontakti partnerskih firmi i banaka, jedinične cijene materijala, opreme i usluga ponuđenih u okviru Programa, obrazac zahtjeva za dobijanje uvjerenja za učešće u Programu mogu se preuzeti na linku: www.energetska-efikasnost.me.

U prethodnoj fazi programa “Energetski efikasan dom”, mjere energetski efikasnosti su primjenjene u 93 domaćinstva u Crnoj Gori. Program „Energetski efikasan dom“ predstavlja svojevrstan nastavak programa „Energy Wood“, koji je Ministarstvo ekonomije kroz tri faze realizovalo od 2013. godine, i u okviru kojeg je ugrađeno oko 1.010 sistema za grijanje na pelet i briket širom Crne Gore.

Copyright © 2019 PV Informer. Sva prava zadržana.