SKANDAL U TUŽILAŠTVU: Specijalna državna tužiteljka okončala istragu protiv bivše ministarke odbrane, a portparol SDT tvrdi da je ,,postupak još u toku“

    1 godina pre 439 pregleda Izvor: pobjeda.me

Sedamnaest mjeseci nakon što je advokat Mihailo Volkov podnio prvu od dvije krivične prijave, specijalna državna tužiteljka Lidija Mitrović podigla je optužnicu protiv bivše ministarke odbrane u Vladi Crne Gore Olivere Injac koja se tereti za nezakonito zapošljavanje i zloupotrebu službenog položaja.

– U vezi sa Vašim pitanjem koje ste mi postavili, obavještavam Vas da sam kao postupajući tužilac podigla optužnicu protiv Olivere Injac, bivše ministarke odbrane u Vladi Crne Gore. Optužnica sa dokumentacijom predata je pisarnici Specijalnog tužilaštva koja će u najkraćem roku istu dostaviti Višem sudu u Podgorici – odgovorila je na upit Portala Analitike tužiteljka Mitrović.

ČETIRI PRIJAVE

Pobjeda je ranije detaljno informisala o brojnim nezakonitim postupcima ministarke odbrane dok je bila članica kabineta Vlade Zdravka Krivokapića i o četiri krivične prijave koje su podnešene protiv Injac.

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je još prošle godine predmet protiv ministarke zbog dvije krivične prijave koje je sredinom marta i u prvoj polovini aprila podnio advokat Mihailo Volkov zbog nezakonitog zapošljavanja i zloupotrebe službenog položaja, u slučajevima angažovanja penzionisanog zastavnika Miodraga Jokanovića u obavještajnoj službi Ministarstva odbrane i protivzakonitog i neustavnog imenovanja aktivnog oficira, potpukovnika Veljka Mališića, za državnog sekretara, potom i za vršioca dužnosti direktora Direktorata za logistiku Ministarstva odbrane.

Samo nekoliko sati nakon što je Portal Analitika objavio izjavu tužiteljke Mitrović, oglasio se portparol SDT Vukas Radonjić, tvrdeći da je – postupak još u toku?! Radonjić je potvrdio da je Mitrović predala optužnicu tužilačkoj pisarnici, ali je konstatovao da je uz optužnicu predat ,,samo jedan dio krivičnih spisa“

Pobjeda je 4. novembra objavila da je optužnica protiv Injac sačinjena i da se čeka samo odobrenje glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića. Četiri dana nakon toga, reagovao je portparol SDT Vukas Radonjić tvrdeći da objava Pobjede nije tačna, da u tom predmetu ,,nijesu izvedeni svi dokazi i saslušani svi svjedoci“.

Odgovor specijalne državne tužiteljke Lidije Mitrović i činjenica da je optužnica juče predata na pisarnici Specijalnog državnog tužilaštva potvrda je ranijeg pisanja Pobjede da je ovaj predmet „zatvoren“.

RADONJIĆEVA ,,ODBRANA“

No, samo nekoliko sati nakon što je Portal Analitika objavio izjavu tužiteljke Mitrović, oglasio se portparol SDT Vukas Radonjić, tvrdeći da je – postupak još u toku?!

Radonjić je potvrdio da je Mitrović predala optužnicu tužilačkoj pisarnici, ali je konstatovao da je uz optužnicu predat ,,samo jedan dio krivičnih spisa“.

Prema njegovim riječima, glavni specijalni tužilac je nakon razmatranja cjelokupnih spisa specijalnoj tužiteljki dao obrazloženo pisano uputstvo za postupanje u konkretnom predmetu, radi jedinstvene primjene zakona.

– Dakle, optužnica nije predata sudu već je postupak pred ovim tužilaštvom i dalje u toku – kazao je Radonjić za Pobjedu.

Iako nije dalje obrazlagao ,,postupak koji je u toku“, Radonjićeva izjava se može jedino tumačiti da je glavni specijalni tužilac, nakon što je optužnica zavedena u pisarnici Specijalnog državnog tužilaštva, naprasno donio obavezujuće uputstvo tužiteljki Mitrović – da dopuni spise predmeta nekim novim dokazima.

To bi bio svojevrsni presedan u radu Specijalnog tužilaštva jer se, prema informacijama Pobjede, do sada nije dešavalo da se podignuta optužnica koja se automatski na pisarnici zavodi u kompjuterski sistem odjednom – post festum obavezujućim uputstvom – vraća na doradu.

I to čak sedamnaest mjeseci od kako je prva krivična prijava zavedena u tužilaštvu, nakon što su saslušani svi svjedoci i izvedena dokazna građa za dva slučaja u kojima se bivša ministarka tereti za krivična djela zloupotrebe položaja i nezakonitog zapošljavanja.

Tim prije što je i sama Olivera Injac, u slučaju nezakonitog zapošljavanja potpukovnika Veljka Mališića u Ministarstvu odbrane, sama priznala sredinom prošle godine u emisiji ,,Načisto“ na Televiziji Vijesti da je ,,bilo malog kršenja Ustava“?!

To priznanje nije iznuđeno, već dato svojevoljno. Kao što je i istraga u slučaju krivičnih prijava trajala dugo da bi, kada je optužnica podignuta, naglo bila vraćena iz pisarnice?! Sve to navodi na zaključak da je, u slučaju Olivere Injac, prste umiješala – politika.

POLITIČKA POZADINA

Profesionalna biografija Lidije Mitrović je bogata: nakon četrnaest godina rada kao sutkinja Osnovnog suda, izabrana je 2015. godine na stalnu tužilačku funkciju u Specijalnom državnom tužilaštvu. Teško je povjerovati da bi osoba sa iskustvom i pravnim znanjem napravila propust i podigla optužnicu, bez do kraja izvedene istrage. Koja je, inače, trajala duže od godinu i po!

Opet, ukoliko je portparol SDT-a Radonjić precizno saopštio informaciju Pobjedi, obavezujuće uputstvo Vladimira Novovića bi značilo da Mitrović nije valjano obavila svoj posao. Zato bi od velike važnosti bilo – zbog značaja predmeta protiv bivše članice ,,apostolske“ Vlade Zdravka Krivokapića – da se sazna sadržaj obavezujućeg uputstva.

U suprotnom, teško se oteti utisku, i na osnovu ranijih izjava portparola Radonjića, da ne postoji politička pozadina u ,,slučaju Injac“.

,,RUKA PRAVDE“

Mandat Olivere Injac obilježen je brojnim optužbama za zloupotrebu položaja, neprofesionalizam i kompromitaciju bezbjednosnog sektora, o čemu je Pobjeda intenzivno pisala.

Osim opisane dvije krivične prijave Mihaila Volkova za zloupotrebu položaja, treće vezane za ,,aferu kadeti“, protiv ministarke Injac je podnijeta i četvrta. Pobjeda je pisala kako je ministarka odbrane nezakonito kažnjavala oficira Igora Kneževića koji je poslije podnio krivičnu prijavu zbog ,,zloupotrebe položaja i ustavne diskriminacije“.

I da sve bude zanimljivije, treća prijava u ,,aferi kadeti“ tiče se i tužiteljke Mitrović. Pobjeda je detaljno izvijestila kako je ministarka odbrane, nezakonito, osporila kadetu Marku Mitroviću, sinu tužiteljke Mitrović, školovanje na vazduhoplovnoj akademiji ,,Ikaron“ u Atini, iako je upravo Mitrović imao najbolje ocjene na testiranju.

Nepunu godinu kasnije, 9. juna 2022. Komisija za žalbe Vlade Crne Gore poništila je rješenje Ministarstva odbrane iz septembra prošle 2021. i potvrdila da je kadet Mitrović bio ,,otpisan“ bez zakonskog osnova!

U serijalu tekstova Pobjeda je nepobitno dokazala da se ministarka Injac besprizorno poigravala sa mladim čovjekom, samo zato što je bio sin Lidije Mitrović, specijalne tužiteljke koja je, mjesecima unazad, radila na krivičnim prijavama koje je podnio Mihailo Volkov.

Krivična prijava zbog ,,afere kadeti“ kupi prašinu u fiokama Specijalnog državnog tužilaštva duže od godinu, nije procesuirana niti je odbačena. Slučajnost ili Olivera Injac ima neku zaštitu?

SPAŠAVANJE MINISTARKE INJAC

Za trinaest mjeseci ministarskog mandata, Olivera Injac je ,,sakupila“ četiri krivične prijave.

U međuvremenu, odbijala je saslušanje pred Odborom za bezbjednost i odbranu, ignorisala je novinarska pitanja, odbacivala kritike opozicije.

Nakon pada Krivokapićeve Vlade jedno vrijeme se povukla iz javnog života. Ali ne za dugo: politički se angažovala i postala funkcionerka Pokreta ,,Evropa sad“ Milojka Spajića i Jakova Milatovića. Prema informacijama našeg lista, upravo je

za Oliveru Injac ,,rezervisana neka dobra pozicija“, možda već u upravi Podgorice, kada Milatović bude izabran za gradonačelnika ili nakon parlamentarnih izbora u nekoj novoj vladi.

Možda i kroz tu političku dioptriju se može sagledati skandal sa podizanjem i vraćanjem optužnice. Ukoliko uskoro ne bude nekog valjanog objašnjenja ili objave obavezujućeg uputstva Lidiji Mitrović, koja bi otkrila pravne razloge, možda će biti jasnija politička motivacija i postupanje glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.