Skupština grada Užica na narednoj sjednici donijeće Odluku o uspostavljanju saradnje između grada Užica i opštine Pljevlja

    2 meseca pre 405 pregleda Izvor: tvpljevlja.me

Grad Užice i opština Pljevlja uskoro će ozvaničiti saradnju. Saradnju dva grada inicirao je predsjednik opštine Pljevlja dr Dario Vraneš krajem januara ove godine

Gradsko vijeće Užica na sjednici održanoj u utorak 20. februara, razmatrajući mogućnost saradnje i unaprijeđenja obostranih veza utvrdilo je predlog Odluke o uspostavljanju saradnje između Užica i Pljevalja. Vijeće je predložilo Skupštini grada da predlog razmotri i usvoji.

U članu jedan ove odluke navodi se da se uspostavlja saradnja između grada Užica i opštine Pljevlja posebno u oblastima: ekonomije, nauke, kulturno-umjetničkog i istorijskog nasleđa, obrazovanja, sporta, turizma, ekologije, privrede kao i programa za olakšavanje obostranih posjeta, privrednika, investitora, sportsita, turista i mladih.

Dalje se navodi da će Užice i Pljevlja stvarati neophodne uslove za uspostavljanje i razvoj saradnje na svim poljima, koje su zasnovane na razmjeni informacija i znanja, jednakosti prava, obostranom dobitku, a koja su u saglasnosti sa zakonima Crne Gore i Republike Srbije, kao i sa međunarodnim i međuvladinim sporazumima.

-Opština Pljevlja i grad Užice su u istoj geografskoj, istorijskoj, etnografskoj, kulturološkoj, ekonomskoj i privrednoj oblasti. Čak u jednom periodu Pljevlja su pripadala Užiĉkom regionu. Grad Užice je centar Zlatiborskog okruga koji je inače najveći okrug u republici Srbiji, trgivinski, ekonomski, privredni, obrazovni centar cijele regije u kojoj živi oko 300 000 stanovnika. Putna udaljenost od Pljevlja je svega 124 km. Užice se poslednjih godina intezivno razvija, u zamahu je izgradnja putne infastrukture, kliničkog centra, otvaraju se novi fakulteti ,mnogi privredni proizvodni pogoni. Mislim da će ova saradnja u vremenu koje je pred nama biti izuzetno plodonosna za oba grada koji će brzo biti pobratimski, kazao je predsjednik opštine Pljevlja dr Dario Vraneš.

Inače ove godine u gradu na Đetinji, od 10. do 14. jula  održaće se 59. MOSI. Na ovim Igrama očekuje se rekordan broj sporista sa tromeđe i masovno učešće sportista iz Pljevalja. Po prvi put na ovim igrama biće organizovano takmičenje u basketu 3×3, vaterpolu, a održaće se takmičenje i u plivanju.