Slavica Šćekić: Nalogodavac ubistva moga brata je Milo Đukanović

    11 meseci pre 768 pregleda Izvor: DAN

Pred Apelacionim sudom održano je ročište povodom ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. Zbog toga se sudi Saši Boreti, Ljubu Bigoviću, Ljubu Vujadinoviću i Milanu Šćekiću.

Slavića Šćekić, sestra ubijenog službenika policije Slavoljuba Šćekića, sudu je saopštila svoja saznanja da su „službenici policibe Zoran Lazović i Duško Golubović bili bliski sa optuženim Boretom u vrijeme ubistva njenog brata“.

Ona je u izjavi za medije ispred suda rekla da je nalogodavac ubistva njenog brata Milo Đukanović.

foto: Željka Bojanić/DAN

Optuženi su se izjasnili, ali kako su naglasili na navode optužnice, da nisu krivi. Ostali su pri stavu svojih afvokata da se neće izjašnjavati na navode presude jer je ukinuta.

Ovaj glavni pretres više puta se odlagao zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog Bigovića. Optuženima u ovom predmetu je suđeno tri puta. Apelacioni sud je prve dvije presude Višeg suda oborio zbog, kako je navedeno,  bitnih povreda odredbi krivičnog postupka i brojnih grešaka.

Podsjećamo, tužilaštvo je podiglo optužnicu u ovom slučaju protiv  Saše Borete, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića i Milana Čila Šćekića. Oni su prvo bili osuđeni na po 30 godina zatvora za ubistvo policijskog funkcionera. Zatim je Vrhovni sud je u decembru 2019. godine ukinuo presudu Apelacionog suda od 20. februara 2015. godine protiv ovih optuženih. Toj odluci je  prethodila odluka sudija Ustavnog suda koji su usvojili žalbu odbrane osuđenih.

Tada je ocijenjeno da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u dijelu koji se odnosi na pribavljanje i kvalitet korišćenog dokaza zaštićenog svjedoka  i prava na odbranu. Sudije Ustavnog suda utvrdile su i da je, u odnosu na optuženog Ljuba Bigovića, došlo do izmjene činjeničnog dijela precizirane optužnice i to u presudi prvostepenog suda od 19. jula 2012, zbog čega se pojavilo  pitanje, da li je narušen identitet presude i optužbe, odnosno da li je optužba prekoračena.

Načelnik Uprave za opšti kriminalitet u MUP-u Crne Gore Slavoljub Šćekić (46) ubijen je u sačekuši 30. avgusta 2005.godine, ispred svoje kuće u podgoričkom naselju Tološi. Prema pisanjima medija, Šćekić je kobne noći, jedan sat iza ponoći, došao kući službenim vozilom. Izašao je i krenuo ka ulazu kuće kada je ubica sa oko 25 metara daljine u njegova leđa ispalio dva  rafala.