Sledeće nedelje sjednica Odbora direktora Rudnika uglja na kojoj se usvaja biznis plan, koji omogućava eksproprijaciju Kalušića

    1 godina pre 1204 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA –

Po riječima nadležnih iz menadzmenta Rudnika uglja A.D Pljevlja, sledeće nedelje bi se trebala održati sjednica Odbora direktora, na kojoj je jedna od tačaka i usvajanje biznis plana preduzeća.

Usvajanje biznis plana sa nestrpljenjem čekaju mještani Kalušića koji žive na obodu površinskog kopa „Potrlica“, jer je biznis planom predviđena ekspropriacija nepokretnosti vlasnika porodičnih objekata i njihovih imanja.

Prema dostupnim informacijama menažzment rudnika će mještanima koji žive na obodu kopa ponuditi eksproprijaciju kojom bi zemljište bilo plaćeno po 8-9 eura po kvadratnom metru, a objekti po cijeni do 550 eura po kvadratnom metru. Iz rudnika smatraju da se radi o veoma korektnoj i realnoj ponudi, kojom bi vlasnici trebali biti zadovoljni. Novac za eksproprijaciju je već obezbjeđen. U prvoj fazi planira se eksproprijacija nepokretnosti desetak porodica koji žive na obodu Kalušića prema kopu, a sam postupak bi mogao početi već u februaru.

Stanovnici pljevaljskog sela Kalušići već nekoliko decenija imaju zabranu slobodnog raspolaganja svojom imovinom, jer je prostor ovog sela proglašen za Prostor pod posebnom namjenom do 2025.godine. Naime, teritorija ovog sela je namijenjena za eksploataciju uglja i tamošnji mještani nemaju pravo da grade objekte, kako stambene tako i poslovne, kao ni da vrše sadnju novih poljoprivrednih kultura. 

Rudnik uglja je početkom jula 2022. godine raspisao tender za izradu Glavnog rudarskog projekta za eksploataciju uglja na površinskom kopu Potrlica-Kalušići, čija je procijenjena vrijednost 544.500,00 eura. Otvaranje ponuda planirano je bilo za 18. jul, a rok izrade projekta je 270 dana od dana zaključivanja ugovora.

Izmještanjem Ćehotine koje je planirano do 2025. godine bi se obezbijedilo dugoročno i stabilno snabdijevanje termoelektrane ugljem, za šta će biti neophodna eksploatacija rezervi uglja iz ležišta sela “Kalušići”.