Slovenija donirala Crnoj Gori 42 hiljade doza Moderna vakcina protiv COVID-19

    4 meseca pre 146 pregleda Izvor: gov.me

Republika Slovenija donirala je Crnoj Gori 42 hiljade doza Moderna vakcina protiv COVID-19 i time potvrdila da je veliki prijatelj naše zemlje i da je kao dobar komšija uvijek spremna da pomogne, posebno u ovako izazovnim vremenima pandemije izazvane koronavirusom. Ovo je saopštio  tokom primopredaje vrijedne donacije Slovenije Veljo Čađenović, držani sekretar u Ministarstvu zdravlja.

– Još jednom se pokazalo da postoji želja između naših država, dobrih komšija da se pomažemo u ovim teškim vremenima, posebno kada je pandemija koronavirusa u pitanju. Slovenija se, kao i uvijek do sada, pokazala kao veliki prijatelj Crne Gore, a resorno ministarstvo i Vlada Crne Gore su vam veoma zahvalni na svemu i nastojaćemo da odnosi između dvije države budu još bolji, kazao je Čađenović.

foto: MZ

On je izrazio zadovoljstvo što, kako je kazao, riječ solidarnost za koju smo svi mislili da je isčezla, ipak nije.

– Postoji jedna dobra stvar u ovoj pošasti koja nas je zatekla, da i dalje ljudi vode računa jedni od drugima tako da ovim vašim gestom, koji nije mali, jer je vrijednost donacije preko milion eura, sada imamo u ponudi i Modernu vakcinu, koju do sada nismo imali, što našim građanima omogućava da izaberu bilo koju vakcinu, istakao je državni sekretar i apelovao na sve da se nastavi imunizacija, koja pomaže da se pandemija COVID-19 lakše prevaziđe.

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker kazao je da sa donacijom 42 000 doza vakcina proizvođača Moderna, Republika Slovenija dodatno pokazuje solidarnost u brobi na suzbijanju pandemije COVID-19.

– To dokazuje i koliko su dobri odnosi između naše dvije zemlje, da smo tu u blizini i zbog toga želimo da Slovenija bude i više priustna i  pruži pomoć i podršku Crnoj Gori u borbi protiv pandemije COVID-19. Vjerujem da ćemo i dalje nastaviti da budemo solidarni sa Crnom Gorom i radimo sve što je potrebno da bi pandemija suzbila u što karaćem roku, istakao je slovenački ambasador. On je podsjetio da je Slovenija Crnoj Gori do sada u dva navrata donirala zaštitnu opremu namijenjenu prevenciji od zaraze COVID-19 u vrijednosti od preko 200.000 eura.

Prema njegvim riječima, Slovenija kao odgovorna članica međunarodne zajednice do sada je raznim državama ukupno donirala već preko 2 miliona doza vakcina, kako bilateralno tako preko mehanizma COVAX, a ukupno je od 2020. godine za borbu protiv COVID 19 državama u razvoju namijenila skoro 12 miliona eura.

– Iskoristio bih priliku da se zahvalim i pohvalim sve zdravstvene radnike u Crnoj Gori, koje rade odličan posao, koji liječe zaražene virusom COVID-19 i čine sve da bi se spriječilo širenje bolesti. Pridružujem se pozivu ljudima da slušaju struku, da se vakcinišu i nadam se da će ove vakcine dobro služiti u odabiru i doprinijeti suzbijanju pandemije, naglasio je ambasador Presker.

PV Informer
%d bloggers like this: