Slučaj morbila registrovan i u Pljevljima

    2 sedmice pre 1948 pregleda Izvor: gradski.me

U Pljevljima je registrovan šesti slučaj obolijevanja od virusa morbila u Crnoj Gori od početka godine, kod muškarca srednjih godina koji je došao iz Sarajeva, potvrđeno je iz epidemiološke službe u tom gradu.

Kako su saopštili, radi se o imprtovanom slučaju, koji nije povezan sa prethodnim oboljelim pacijentima. Do sada je u Crnoj Gori, prema izvještajima Insituta za javno zdravlje, registrovano dvoje oboljelih u Baru, jedno u Rožajama i dvoje u Podgorici.

Institut za javno zdravlje(IJZ) apelovao je na građane koji razviju povišenu temperaturu i osip da telefonskim putem obavijeste svog izabranog ljekara i dogovore testiranje.

“Pozivamo roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja. Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strene ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine“, saopšteno je iz IJZ prije nekoliko dana.