Smanjena isporuka ruskog plina preko Ukrajine za Zapadnu Evropu

    2 meseca pre 80 pregleda Izvor: slobodnaevropa.org

Ruski državni energetski div Gazprom saopštio je da je transport plina za Zapadnu Europu preko Ukrajine kroz ulaznu tačku Sudža 18. juna pao na 41,4 miliona kubnih metara, s 41,9 miliona kubika prethodnog dana.

“Ukrajina je odbila zahtjev za transport plina preko druge velike ulazne tačke, Sohranovke“, rekao je novinarima glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov.

Gazprom je 15. juna prekinuo isporuku prirodnog plina Njemačkoj nakon što je saopštio da je njemački Siemens odgodio popravke kompresorskih jedinica na stanici na plinovodu Sjeverni tok 1.

Berlin je taj potez ocijenio „političkim“ i izgovorom za sijanje neizvjesnosti i povećanje cijena.

Talijanski energetski div Eni također je ranije izvijestio o problemima, rekavši da će 16. juna dobiti samo 65 posto plina traženog od Gazproma.

Smanjenje isporuke se poklopila s posjetom Ukrajini čelnika Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije. Oni su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i nakon toga podržali da se Ukrajini da status kandidata za članstvo u EU.

Kao i Italija, Slovačka je 17. juna izvijestila da je primila manje od polovine uobičajenih količina kroz gasovod Sjeverni tok 1, koji preko Baltičkog mora prelazi od Rusije do Njemačke.

Austrija je takođe izvijestila o velikom padu u dostave ruskog gasa. Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Danskoj i Holandiji već su obustavljene isporuke ruskog prirodnog gasa nakon što su odbile zahtjev za plaćanjem u ruskim rubljama.

Rusija opskrbljuje 40 posto prirodnog gasa za potrebe Evropske unije (EU).

Takođe prodaje 27 posto ukupno uvezene nafte u EU, a blok plaća Rusiji oko 400 milijardi eura godišnje za energente.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: