SMANJUJU DRŽAVNU ADMINISTRACIJU: Vlada Crne Gore odlučila je da uradi reorganizaciju pa će umjesto četiri imati dvije uprave

    1 mesec pre 302 pregleda Izvor: novosti.rs
Umjesto četiri uprave – poreske, za nekretnine, imovinu, igre na sreću, uspostavljaju se dvije nove – Uprava prihoda i Uprava za katastar i državnu imovinu

To je nedavno odlučila Vlada. U Demokratskom frontu ne žele da komentarišu najnoviji potez izvršne vlasti. U SDP-u kažu da se nisu u potpunosti upoznali sa uredbom, pa im je preuranjeno da iznesu stav.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković ocjenjuje da je Vlada prije odluke o ukidanju, a potom uspostavljanju novih uprava morala otvoriti socijalni dijalog, prije svega sa sindikatima.

– Jasno je da sindikati nisu bili upoznati sa ovom odlukom, što negdje navodi na razmišljanje da je tamo međunarodna praksa da gdje se radi o velikom broju zaposlenih bilo neophodno da se uključe socijalni partneri – prokomentarisao je Mulešković.

On, takođe, skreće pažnju da je pijre odluke trebalo sačiniti organizaciju, odnosno sistematizaciju za dvije nove uprave.

To bi olakšalo proces spajanja uprava, znao bi se broj zaposlenih, ali i aktivnosti koje se prenose na dvije nove uprave. Ne bi bilo dobro da se radi spajanje, samo radi spajanja, jer bismo onda imali reformu u smislu smanjenja jednog direktorskog mjesta. Ovo ne bi trebalo da bude cilj, već efikasnost uprava – napomenuo je Mulešković.

Ovakve odluke, ističe analitičar, za posledicu imaju višak zaposlenih, pa je, kako kaže, morao pratiti i odgovarajući socijalni program.

– Ovdje je suština koliko će ljudi ostati bez posla, a njima treba da se isplate otpremnine. Četiri uprave sada zapošljavaju 1.200 ljudi, pa je trebalo prezentovati plan angažovanja, ali i socijalni program za višak radnika. U ovako delikatnom ekonomskom trenutku vrlo je lako ostati bez posla. Kao neko ko se zalaže za decentralizaciju, podržavam ideju da imamo nezavisne organe, pa ih ne treba spajati da bi se smanjio broj zaposlenih na taj način. Zato je bolje odraditi reorganizaciju već postojećih uprava, gdje bi se nakon detaljne analize došlo do najboljeg rešenja. U upravama bi tada bio uspostavljen sistem odgovornosti – kazao je Mulešković.

RADE PO STAROM

Zaposleni u Poreskoj, ali i upravama za igre na sreću, za nekretnine i za imovinu, njih 1.200, nastaviće da radi i nakon objedinjavanja tih resora u uprave prihoda i za katastar i državnu imovinu, sve do donošenja novih rješenja o unutrašnjoj organizaciji ta dva nova organa, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 3. MART

2. marta 2021. 20:22

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 15752 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8174 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7337 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6986 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6958 pregleda
%d bloggers like this: