Smijenjen Bato Milić, na čelo kontraobavještajne zaštite postavljen Bojan Vukčević

    2 sedmice pre 257 pregleda Izvor: pobjeda.me

Šef sektora kontraobavještajne zaštite Agencije za nacionalnu bezbjednost Bato Milić smijenjen je u srijedu, a na njegovo mjesto postavljen Bojan Vukčević – saopštili su Pobjedi izvori iz Agencije.

Milića je direktor ANB Dejan Vukšić, kažu oni, formalno smijenio zbog toga što nije uspio da utvrdi ko je od službenika Pobjedi dostavljao podatke o dešavanjima u ovoj ustanovi, a stvarni razlog je to što je Milić posljednjih mjeseci uspostavio saradnju sa potpredsjednikom Vlade i koordinatorom službi bezbjednosti Dritanom Abazovićem.

PAD PRELETAČA

– Zvanično je smijenjen jer nije uspio da zaustavi curenje podataka iz menadžmenta Agencije, a suštinski ga se Vukšić oslobodio jer je ovaj, posljednjih mjeseci, u kontinuitetu Abazoviću dostavljao podatke o dešavanjima u Agenciji, ali i u Upravi policije i drugim državnim organima, s obzirom na to da je njegova nadležnost kontraobavještajna zaštita svih državnih organa – kažu izvori Pobjede.

Milić je, dodaju oni, Abazovića informisao i o brojnim službenicima Agencije i drugih organa – njihovoj političkoj i nacionalnoj pripadnosti, kontaktima i vezama…

– Kada je uvidio da je moguć skori kraj mandata Vlade Zdravka Krivokapića, a time i da bude poljuljana pozicija Dejana Vukšića u Agenciji, Milić je uspostavio saradnju sa Abazovićem kako bi sebi obezbijedio poziciju i nakon što Agenciju, kako mnogi ‘preletači’ očekuju, preuzme Ura. Kontakt je uspostavljen posredstvom nekadašnjeg službenika Agencije Miloša Jelića, koji slovi kao najozbiljniji kandidat Ure za preuzimanje ključnog mjesta u Agenciji, šefa operative – tvrde izvori Pobjede iz Agencije.

Ističu kako su se Abazović i Jelić, prije nekoliko dana, sastali u podgoričkom restoranu „Pod volat“, sa Milićem i njegovim pomoćnikom Vesom Planinićem, čija se smjena, kažu, takođe, očekuje.

– Za sastanak su doznali braća Momo i Bojan Vukčević, koji su o tome odmah obavijestili Vukšića. Kao povod je iskoristio aferu zbog tekstova u Pobjedi, optužujući Milića da je nesposoban da uđe u trag „krtici“ koja odaje podatke novinarima – objašnjavaju naši izvori.

U sastanke Abazovića i Milića, dodaju oni, upleten je i jedan sudski izvršitelj (ime i prezime poznato redakciji), ali njegova uloga im još nije u potpunosti jasna.

PRODAJA I PREPRODAJA

Naglašavaju da Milić nije jedini od onih koji su se „prodali“ Vukšiću nakon što je došao na čelo Agencije, a koji sada „prave prelet“ kod drugih iz parlamentarne većine.

– Nažalost, mnogi iz menadžmenta Agencije uspostavili su saradnju sa predstavnicima političkih partija i raznim političkim strukturama. Snabdijevaju ih podacima o dešavanjima u Agenciji, pokušavajući da im se dodvore i izbjegnu mogućnost da budu smijenjeni nakon odlaska Vukšića. Među onima koji su uspostavili kontakte sa Urom, ali i predstavnicima bivše vlasti, je i ključni čovjek operative Nikola Laušević – navode naši izvori, uz konstataciju da je Laušević „uplašen i zbog mogućnosti da odgovara za montiranje afera i izdaju nacionalnih interesa“.

Očigledno je, naglašavaju sagovornici Pobjede, da informacije iz Agencije cure na više strana, od više pripadnika menadžmenta.

– Moguće da i sam Vukšić kreira neke afere vezane za curenje podataka, jer mu je to najbezbolniji način da se riješi ‘preletača’ koji su izdali bivši menadžment Agencije i poslužili mu za pripremu informacija i prijava protiv nekadašnjih šefova. Većini on ne vjeruje, svjestan da su mu mnogi već okrenuli leđa, čim je otvorena mogućnost da neće ostati na čelu Agencije – objašnjavaju sagovornici Pobjede.

U Agenciji je, kažu naši izvori, posljednjih dana dramatično, a situacija je na ivici fizičkih obračuna.

– Da bi se zaštitili i uklonili sumnju sa sebe, oni optužuju jedni druge i samo još fali da se potuku – dodaju oni.

BEZ IZLAZA

Pobjeda je objavila da je Vukšić, u utorak, u svom kabinetu, organizovao hitan sastanak sa najbližim saradnicima i naložio im da, kako znaju i umiju, pronađu „krticu“ koja Pobjedi daje podatke o dešavanjima u Agenciji.

Nezvanični sagovornici Pobjede ispričali su i da je na sastanku „bilo žestoko“, da su se kolege obrušile na Milića da je nesposoban da sazna ko Pobjedi daje informacije, a da je dio kolega optužio Vučinu Živkovića da je on taj.

Objavili smo da neki nezvanični sagovornici Pobjede iz Agencije smatraju da će Vukšić ovu situaciju iskoristiti da se riješi „preletača“.

– Odradili su mu posao zbog kojeg su mu bili potrebni i sada ih više ne želi. Ako su izdali državu, zašto ne bi i njega. Računica je jasna. Pokupio je od njih sve podatke koji su mu bili potrebni i oni su mu sada samo balast kojeg želi da se riješi – kazao je naš izvor.

Vukšić je, kako smo već pisali, u tajnu policiju stigao direktno iz politike – kao nosilac prosrpske izborne liste ,,Za budućnost Kotora“ i čovjek od povjerenja Crkve Srbije bio je izabran za predsjednika kotorske Skupštine.

U politiku je ušao kao advokat, a bio je zastupnik i nekih visokopozicioniranih pripadnika mafijaških klanova. Dok se bavio advokaturom, uspostavio je kontakte i sa više ruskih obavještajaca koji su kupovali nekretnine, uglavnom na Crnogorskom primorju.

– Bio je njihov pravni zastupnik, na preporuku sveštenika Momčila Krivokapića, u privatnim imovinsko-pravnim poslovima vezanim za kupovinu nekretnina po Crnoj Gori – kažu izvori Pobjede iz ANB.

Pobjedini izvori iz Beograda tvrdili su da je Vukšić, preko posrednika, u srpskoj prijestonici bio zainteresovan za investicije u građevinarstvu. Spekulisalo se da učestvuje, kao investitor, u gradnji ,,Dorćol centra“, velelepne zgrade od 2.800 kvadrata, na ekskluzivnoj lokaciji. Tragom tih priča, Pobjeda je ustanovila da nema dokaza za takve tvrdnje, ali da ima crnogorskih investitora. Osim Srpske pravoslavne crkve, koja je glavni investitor, na ekskluzivnoj lokaciji u Beogradu ulažu i dvojica crnogorskih državljana – jedan turistički biznismen iz Budve i jedan poznati podgorički advokat, povezan sa NVO sektorom.

U međuvremneu, na svom glavnom poslu – u Agenciji za nacionalnu bezbjednost – Vukšić prilježno sprovodi projektne zadatke „srpskog sveta“, koji podrazumijeva stvaranje zajednice srpskih zemalja na Zapadnom Balkanu, a u kojoj će ključni stožer biti ideje koje propagira Crkva Srbije.

Ugroženi i međunarodni tajni podaci

Izvori Pobjede iz Agencije za nacionalnu bezbjednost kažu da su ozbiljno ugroženi međunarodni tajni podaci.

– Saradnja menadžmenta sa raznim političkim strukturama i na taj način iznošenje podataka iz Agencije ugrožava i informacije partnerskih službi, jer curi i dio međunarodnih podataka. Istina, od dolaska Vukšića, partnerske službe u mnogo manjoj mjeri nego ranije dostavljaju Agenciji svoje povjerljive informacije – kategorični su izvori Pobjede.

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 26 . JANUAR

25. januara 2022. 23:05

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33287 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14502 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13916 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13652 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12785 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12260 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12082 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11972 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10861 pregleda
%d bloggers like this: