Snijeg u Pljevljima obradovao djecu – Na Gukama Snješko

    2 sedmice pre 1059 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA –

Snijeg koji je proteklih dana padao u Pljevljima zasigurno je najviše obradovao pljevaljsku djecu. Pljevlja nemaju uređeno skijalište, pa mještani djecu na sankanje i skijanje vode većinom na nekadašnje odlagalište Rudnika uglja, takozvanu Kipu u naselju Potrlica. 

Ipak djeca i u drugim dijelovima grada prave improvizovana mjesta za sankanje i skijanje, a uz to često u dječijoj igri nikne i poneki Snješko, kao ovaj impozantni po svojoj visini sa Guka. Fotografije nam je poslala Marijana, kojoj se Redakcija portala zahvaljuje što je ovu fotografiju podjelila sa nama i pratiocima portala.

Lokalna uprava iz Pljevalja je više puta najavljivala izgradnju skijališta  u  mjestu Mijajlovica, u blizini regionalnog puta Pljevlja-Prijepolje. Radi o prostoru  na kome se može uraditi kvalitetna skijaška staza. Ukupna dužina staze je 485 metara, plus 25 metara za dolaznu stanicu. Nagib ski staze je 16,5 procenata. Polazna stanica vučnice je na 1200, a dolazna stanica na 1.280 metara nadmorske visine. Predložena lokacija skijališta nalazi se u osojnoj, sjevernoj, strani. Nekada je lokacija služila kao skijaški vojni poligon, a i u vrijeme austrougarske okupacije kao poznato skijalište. Teren većim dijelom čine livade, prošarane lijeskom sa ponekim četinarom. U blizini je i kaptirani izvor vode. Na navedenoj lokaciji su dva strujna voda, u podnožju i vrhu skijališta.

Ipak u mjestu Košudol na 8 km od Pljevalja, na preko 1200 m nadmorske visine, u okviru sela Crljenice postoji skijaška staza od 400 m uz postojanje mogućnosti da se produži za još 600m.

Obližnja Rudnica takođe posjeduje terene na kojima bi se moglo izgraditi skijalište i mini žičara jer su pojedini mještani spremni da svoja imanja za tu svrhu ugovorom na besplatno korišćenje ustupe opštini Pljevlja.

Prvi ski lift u opštini Pljevlja izgrađen je u selu Kosanica, početkom 80-tih godina prošlog vijeka ali odavno nije u funkciji.  Vrijedna oprema propada, a dio je i otuđen.

Početkom 2002. godine na mjestu zvanom „Popova njiva“ u blizini manastira Svete Trojice, takođe je   bio postavljen mini ski lift dužine 120 metara, ali odavno ni on nije u funkciji. 

Ostaje da se nadamo da će opština Pljevlja kroz dio budzeta za Kapitalne projekte u dogledno vrijeme ispuniti davno dato obećanje građanima i izgraditi skijalište na radost svih građana, a posebno djece.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13648 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8043 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7218 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6777 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6550 pregleda
%d bloggers like this: