SNP: Akt o plaćenom odsustvu morao biti usvojen

    2 sedmice pre 106 pregleda Izvor: PV Informer
Nedopustivo je to što ministarstva zdravlja, prosvjete i ekonomije nijesu donijeli akt kojim se roditelju, odnosno staratelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo, dok je na snazi bilo odgađanje školske godine do 1. oktobra, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Podsjećaju da je ombudsman Siniša Bjeković utvrdio da je odgađanje školske godine najavljeno sredinom avgusta, ali da je to službeno ozvaničeno tek mjesec dana kasnije.

„Ranijim propisima Ministarstva prosvjete definisano je da će se za vrijeme trajanja prekida vaspitno-obrazovnog rada primjenjivati ranija mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja/staratelja/usvojitelja/hranitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u onim djelatnostima čiji je rad NKT procijenio neophodnim u ovom periodu. Nažalost, ovog puta roditelji su ostali uskraćeni za to pravo jer je neko u sistemu očigledno zakazao“, navode iz SNP-a. 

Dok je trajao prekid nastave od 1. do 30. septembra, kako kažu, nije donijeta mjera o plaćenom odsustvu za roditelje/staratelje djece do 11 godina.

„Ministarstva prosvjete, zdravlja i ekonomije bili su u obavezi da blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje kako bi roditelji/staratelji, hranitelji i samohrani roditelji mogli da iskoriste najavljenu mogućnost. Umjesto toga, oni su dovedeni u stanje neizvjesnosti i pravne nesigurnosti jer njihovi poslodavci nisu odobrili odsustvo iz razloga nepostojanja važećeg pravnog akta na koji bi se mogli pozvati“, saopštio je SNP.

Smatraju da se ovakvo propuštanje donošenja pomenute mjere nije smjelo desiti, te da su zbog toga roditelji i staratelji djece do 11 godina stavljeni u nepovoljan položaj, odnosno bili su prinuđeni da nastave da rade i ostavljaju svoju djecu da se snalaze sama ili da odu na neplaćeno odsustvo.

„Na još veće probleme u ovom slučaju naišli su roditelji djece sa smetnjama u razvoju i djece sa invaliditetom. Prebacivanje odgovornosti sa jednog resora na drugi, zbog kojeg građani ispaštaju, ne smije se više dešavati, posebno u doba uznapredovale pandemije korona virusa kada je potrebno pokazati poseban senzibilitet prema roditeljima i djeci i učiniti sve da im se izađe u susret“, istakli su iz SNP-a.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6810 pregleda