SNP: Počiniocima nasilja nad ženama više ne smije biti gledano kroz prste

    2 sedmice pre 112 pregleda Izvor: PV Informer

Socijalistička narodna partija smatra da je konačno došlo vrijeme da Crna Gora preduzme odlučne korake ka obezbjeđenju zaštite žena, te da počiniocima nasilja nad ženama više ne smije biti “gledano kroz prste” i da oni moraju biti adekvatno sankcionisani.

“Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama dobra je prilika da se istakne da u borbi protiv nasilja nad ženama značajniji pomaci nisu napravljeni. Tako, statistika pokazuje da je svaka druga žena u Crnoj Gori žrtva nekog vida porodičnog nasilja! Ovome umnogome doprinosi činjenica što se u velikom broju slučajeva donose presude protiv žena žrtava nasilja, dok se nasilnicima ne izriču odgovarajuće sankcije”, navodi SNP.

Osim navedenog, ističu, veliki problem predstavlja i to što su djevojčice i dalje laka meta seksualnih prestupnika i žrtve prinudnih brakova, što se ne utvrđuje odgovornost institucija koje su propustile da zaštite žrtve koje su prijavljivale prijetnje po život,  nepostojanje dovoljnog broja specijalizovanih servisa za žene i djecu žrtve nasilja, kao i ekonomska zavisnost žrtava od nasilnika.

Dalje navode da je jedan od važnih aspekata suočavanja sa ovom pojavom i edukacija, koja mora početi od najranijeg doba kako bi se dječacima objasnilo da nasilje nije put za rješavanje bilo kog problema.

“Nasilje nad ženama i djevojčicama ostavlja velike socijalne, zdravstvene i ekonomske posljedice kako na pojedinca, tako i na porodicu i društvo u cjelini”, ističe SNP.

Crnogorska javnost nedavno je ostala šokirana ubistvima dvije mlade žene, kao i činjenicom da su u ovim slučajevima nasilja teško povrijeđeni djevojčica i otac jedne od žrtava.

“Posebno je poražavajuća činjenica što je jedna od žrtava prijavljivala nasilnika nadležnim organima, ali odgovarajući institucionalni odgovor nije stigao”, saopštio je SNP.

Kažu da država Crna Gora mora pokazati odlučnost i riješenost da se ozbiljno uhvati u koštac sa ovim problemom, kako bi on bio ne samo ublažen, već i iskorijenjen iz našeg društva.

“U tom smislu, potreban je zajednički i sistematski odgovor svih nadležnih institucija, te jasno postojanje volje kod postupajućih tužilaca da ova djela kvalifikuju onako kako je potrebno i da izriču adekvatne kazne počiniocima nasilja nad ženama. Žene Crne Gore više nemaju vremena za čekanje. One zahtijevaju razumijevanje, pomoć i podršku. Trenutak je da država pokaže da je sposobna i spremna stati iza njih”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 30992 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 13227 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12587 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 12095 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12053 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11377 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10767 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10637 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9131 pregleda
%d bloggers like this: