Solarne elektrane vodeći faktor energetske tranzicije

    9 meseci pre 309 pregleda Izvor: RTNK

Delegacija Elektroprivrede Crne Gore koja, na poziv partnerske kompanije UGTR, boravi u desetodnevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Država obišla je jedan od najvećih sajmova energetike u svijetu i najveći te vrste u SAD-u u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) – Solar power international 2023 i upoznala se sa najnovijim svjetskim dostignućima i trendovima u toj oblasti.

“Boravak na Sajmu, koji je okupio predstavnike 15 hiljada kompanija iz 146 zemalja svijeta sa ukupno više od 50 hiljada učesnika, iskorišćen je i za održavanje niza sastanaka sa predstavnicima američkih i internacionalnih kompanija, među kojima su renomirane kompanije Nextracker, Shoals i Tesla Energy iz SAD-a i Hanwha Qcells iz Južne Koreje. Bila je to izuzetna prilika i za predstavljanje projekata koje u oblasti OIE realizuje EPCG, samostalno ili u saradnji sa kompanijama, UGTR i Hyundai Engineering, kao i razmatranje mogućnosti za uspostavljanje partnerskih odnosa. Zajednička je ocjena da je ulaganje u izgradnju solarnih izvora energije trenutno preovlađujući trend u energetskoj tranziciji u cijelom svijetu”, navode iz EPCG.

Nextracker je vodeći svjetski proizvodjač sistema za postavljanje solarnih panela sa jednoosnim praćenjem kretanja sunca tokom dana. Napredna tehnička i softverska rješenja omogućavaju maksimalnu proizvodnju električne energije.

Shoals je vodeća svjetska kompanija u proizvodnji komponenti za povezivanje solarnih panela čija napredna tehnička rješenja znatno smanjuju troškove i skraćuju vrijeme izgradnje solarnih elektrana.

Hanwha Qcells je jedan od vodećih svjetskih proizvođača solarnih panela, visoke efikasnosti i dugog životnog vijeka.

Delegacija EPCG predvođena predsjednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Nikolom Rovčaninom, posjetu Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja i naredna četiri dana tokom kojih će, takođe biti organizovani susreti sa predstavnicima kompanija zainteresovanih za ulaganja u energetski sektor u ovom dijelu Evrope.

“Planirana je i posjeta solarnoj elektrani Townsite Solar u Nevadi, snage 232 MW, koja u svom sastavu posjeduje i baterijsko postrojenje kapaciteta 90 MWh te jednoosne tracking sisteme proizvođača Nextracker iz SAD-a”, saopštili su iz EPCG.