Šolc i Makron: Ukrajini status kandidata za članstvo u EU

    1 godina pre 212 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

Ukrajina treba da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, izjavili su u četvrtak u Kijevu njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron). Šolc je poslije dugo očekivanog susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim istakao da će Njemačka nastaviti Ukrajini da šalje oružje iako nije govorio o konkretnim planovima.

„Njemačka je za pozitivnu odluku, u korist Ukrajine,“ rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Kijevu dodajući da je Berlin takođe za to da i Moldavija dobije status kandidata. Makron je rekao da Francuska „u svakom slučaju“ podržava kandidatski status za Ukrajinu.

Šolc i Makron su istovremeno skrenuli pažnju na to da i države Zapadnog Balkana teže članstvu u EU. Te zemlje treba da se približe Uniji, rekao je Šolc. „To je i pitanje evropskog kredibiliteta, da najzad, sada i konkretno, održimo obećanje zemljama Zapadnog Balkana koje su godinama na ovom putu,“ istakao je njemački kancelar.

 foto: Kay Nietfeld/dpa

Podsjetio je i da za pristupanje EU postoje jasni kriterijumi.

„Status kandidata za članstvo u EU bi mogla da bude istorijska odluka za Evropu,“ rekao je Zelenski. Odluku treba da donesu šefovi država i vlada zemalja EU na samitu u Briselu sledeće nedelje.

Šolc i Makron su u Kijev doputovali vozom zajedno sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem (Draghi). U glavnom gradu Ukrajine pridružio im se rumunski predsjednik Klaus Johanis (Iohannis).

Kada je o isporukama oružja riječ, njemački kancelar nije davao konkretna obećanja. „Podržavamo Ukrajinu i slanjem oružja, i to ćemo i dalje činiti, sve dok Ukrajini bude potrebna naša podrška,“ rekao je Šolc. Podsetio je da Njemačka ukrajinskoj vojsci šalje najmodernije oklopne haubice 2000, kao i protivavionsko oružje – tenkove Gepard i sistem Iris-T, kao i specijalni radar Kobra.

„Njemačka masivno podržava Ukrajinu,“ istakao je Šolc.

„Nemačka nam mnogo pomaže,“ rekao je Zelenski u vezi sa slanjem oružja. „Uvjeren sam da čitav njemački narod podržava Ukrajinu.“

Berlin je do sada u Ukrajinu poslao protivtenkovske i protivavionske rakete, ručne bombe i više od 20 miliona komada municije. Ipak, Kijev je dugo kritikovao Njemačku što nije ispunila obećanje slanjem teške artiljerije i protivavionskih tenkova.

Ukrajina je dugo tražila da njemački kancelar poseti Kijev i od njega i drugih evropskih lidera ima ogromna očekivanja.

Zelenski je Šolca u Kijev pozvao prije nekoliko nedelja, ali kancelar nije želio da ide zato što je Ukrajina u aprilu uskratila gostoprimstvo njemačkom predsedniku Frank-Valter Štajnmajeru (Walter Steinmeier). Kada su neprijatnosti otklonjene, Šolc je rekao da u Kijev neće da putuje zbog simbolike i fotografisanja.

Od ruskog napada 24. februara, međutim, Kijev iz Njemačke jesu posjetili pojedini ministri, predsjednica Bundestaga i lider opozicije.

Rat u Ukrajini je užasan i „Rusija ga brutalno produžava, ne obazirući se na ljudske živote. To mora da prestane,“ rekao je kancelar Njemačke ranije u Irpinu, djelimično razorenom predgrađu Kijeva.

Nasilje je besmisleno i uništen je čitav grad u kojem nije bilo nikakvih vojnih objekata, rekao je Šolc. „To mnogo govori o brutalnosti ruske agresije, svedene na uništavanje i osvajanje.“

U Irpinu je ruska vojska, po povlačenju krajem marta, ostavila leševe oko 300 ubijenih civila. Slično je bilo u Buči, još jednom kijevskom predgrađu, piše dpa.

Šolca, Makrona, Dragija i Johanisa je kroz Irpin proveo Oleksij Černišov, izaslanik Zelenskog za evropske integracije.

Rusija zbog zločina u Ukrajini treba da odgovara pred nekim međunarodnim krivičnim sudom, objavio je Johanis na Tviteru poslije posjete Irpinu.

Ukrajinu su od sredine marta posjetili brojni strani zvaničnici, ali dolazak evropske trojke je bez sumnje najvažnija posjeta do sada.

Šolc, Makron i Dragi predstavljaju privredno najjače i po broju stanovnika najveće zemlje EU, sve tri države isto su i članice G7.