Šolc obećava otvaranje vrata EU Zapadnom Balkanu

    6 dana pre 56 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

Zemlje Zapadnog Balkana skoro 20 godina čekaju napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji, upozorio je njemački kancelar Olaf Šolc (Šolc) u četvrtak.

„Smatram da je izuzetno važno da im se to obećanje evropske perspektive postane vjerodostojno,“ rekao je kancelar na samitu EU i Zapadnog Balkana u Briselu, najavljujući snažniju inicijativu Njemačke u regionu za oživljavanje pristupnog procesa.

Napori tih zemalja moraju da vode članstvu, dodao je Šolc. „Djelimo odgovornost da ti napori vode uspjehu.“

foto: Michael Kappeler/dpa

EU je Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Kosovu još 2003. otvorila perspektivu učlanjenja, ali pristupni proces je odavno zaglavljen.

Tako, na primjer, sada Bugarska blokira otvaranje pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom. To je ujedno blokiralo i početak pregovora sa Albanijom. Bosna i Kosovo još nemaju ni status zvaničnog kandidata za prijem.

„Sramno je da jedna članica NATO, Bugarska, usred rata u dvorištu Evrope, kidnapuje dvije savezničke države, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, dok 26 drugih zemalja mirno sjedi u jezivom prikazu impotencije,“ rekao je albanski premijer Edi Rama.

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija su do dan pred samit prijetile bojkotom sastanka, signalizirajući rastuće nestrpljenje.

Samit EU-Zapadni Balkan je zakazan uoči sastanka lidera Unije na kom treba da odluče o ubrzanom prihvatanju zahtjeva Ukrajine i Moldavije za prijem. Evropska komisija je članicama preporučila da dvijema državama odobre status kandidata.

Šolc i drugi evropski političari su ukazali da to ne znači i prijem bez ispunjenja uslova u procesu koji će trajati godinama.

On je ukazao i da EU ne smije da zanemari interese zemalja Zapadnog Balkana čije je pristupanje postalo tapkanje u mjestu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: