Šolc: Putin uništava Ukrajinu, ali i Rusiju

    1 godina pre 225 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

Ruski predsjednik Vladimir Putin će odustati od rata i svojih imperijalnih ambicija samo kada prizna da rat ne može da dobije, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz). „Putin ne samo što razara Ukrajinu, on uništava i sopstvenu zemlju,“ rekao je Šolc na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Nikakav mir koji diktira Rusija niti lažni referendumi ne mogu biti prihvaćeni, dodao je u utorak uveče. Moskva je istog dana najavila referendume o pripajanju Rusiji u nekoliko oblasti u Ukrajini.

Ukrajina mora da bude u stanju da se odbrani od Rusije. „Podržavamo Ukrajinu svom snagom – finansijski, privredno, humanitarno, pa i oružjem,“ istakao je njemački kancelar.

Šolc u UN; foto:  Michael Kappeler/dpa

Postupci Rusije mogu da se nazovu samo kao „čist imperijalizam.“ Povratak imperijalizma ne samo što je katastrofa za Evropu, već i za globalni mirovni poredak, rekao je Šolc. „Zato je bilo tako važno što je 141 zemlja u ovoj sali nedvosmisleno osudila ruski osvajački rat.“

Šolc je govorio o rezoluciji za koju je u martu glasala 141 od 193 članice Ujedinjenih nacija. Međutim, predstavnici dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta, Kine i Indije, tada su se uzdržali.

Kancelar je obnovio zahtjev da Njemačka dobije stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti UN. Njemačka je spremna da preuzme veću odgovornost, prvo kao jedna od nestalnih 2027. i 2028. godine, a u perspektivi i kao stalna članica, kazao je Šolc.

„Molim vas da podržite našu kandidaturu – kandidaturu zemlje koja poštuje principe Ujedinjenih nacija, koja nudi i traži saradnju.“

Savjet bezbedjnosti je najvažnija institucija UN, zadužena za rješavanje sukoba i obezbjeđivanje mira. Stalne članice su pet nuklearnih sila sa pravom veta pri svakom glasanju – Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska.

Svake dve godine za još 10 nestalnih članica biraju se neke od preostalih 188 zemalja. Njemačka se kandiduje na svakih osam godina.

Ali zbog blokada SAD, Kine i Rusije u svim najvažnijim pitanjima sposobnost Savjeta bezbjednosti da odlučuje je godinama pod znakom pitanja. Decenijama se bezuspješno razgovara o reformi tog tijela.