Spajić i Krapović neće da šalju još vojnika na Kosovo

    3 meseca pre 350 pregleda Izvor: pobjeda.me

Crna Gora će u narednom periodu ostati angažovana u NATO misiji KFOR na Kosovu u postojećim okvirima, tačnije, neće povećati broj vojnika u ovoj misiji uprkos pojačanim tenzijama na Kosovu, ali i pozivu albanskog premijera Edija Rame da NATO pojača snage u KFOR-u.

Iz Ministarstva odbrane, kojim rukovodi Dragan Krapović, kažu da trenutno ne planiraju povećanje broja vojnika, ali i napominju da bi svakom eventualnom povećanju angažovanja morala prethoditi skupštinska odluka.

U jednom od vladinih dokumenata koji su objavljeni prošlog mjeseca, navedeno je da je „planiran kontinuirani doprinos Vojske Crne Gore NATO naporima na Kosovu i u Iraku“.

Ministarstvo odbrane pitali smo da li to znači da planiraju povećanje broja crnogorskih vojnika u ovim misijama, ali odgovor je odričan.

– Crna Gora će u narednom periodu ostati angažovana u navedenim misijama u postojećim okvirima. Kada je riječ o našem prisustvu u okviru NATO snaga na Kosovu (KFOR), Crna Gora u ovoj misiji učestvuje od 18. oktobra 2018. godine. U sastav KFOR-a trenutno su raspoređeni jedan oficir i jedan podoficir Vojske Crne Gore, a na osnovu Odluke Skupštine Crne Gore o učešću pripadnika VCG

u NATO misiji na Kosovu od 5. jula 2018. godine – rekli su Pobjedi iz resora kojim rukovodi Dragan Krapović.

Pojasnili su i da je Vlada na sjednici, održanoj 9. septembra 2022. godine, donijela Odluku o upućivanju zaposlenih u Ministarstvu odbrane u okviru NATO Savjetodavnog tima za vezu (NATO Advisory and Liaison Team-NALT) na Kosovu, kojom je predviđeno upućivanje do dva zaposlena, uz mogućnost rotacije.

– Na osnovu navedenog može se zaključiti da naša zemlja svoj angažman realizuje shodno ranije utvrđenoj dinamici i za sada nije planirano povećanje brojnog stanja naših pripadnika na Kosovu i u Iraku. Takođe, u narednom periodu svakako će se vršiti konsultacije i analiza bezbjednosne situacije, kako bi se donijela adekvatna procjena, uz napomenu da bi svakom eventualnom povećanju angažovanja morala prethoditi skupštinska odluka – zaključuju u Ministarstvu.

Na odluku da potencijalno promijene stav o povećanju broja vojnika, nije uticala ni nedavna jasna poruka generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da se to od Crne Gore očekuje.

Stoltenberg je, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem, rekao „da je adresiranje tenzija na Kosovu još jedna oblast u kojoj Crna Gora ima bitnu ulogu, dodajući da se raduje da vidi njene dalje napore u tom pravcu“.

I albanski premijer Edi Rama pozvao je NATO da dodatno pojača svoje vojne snage na Kosovu i rasporedi ih duž granice sa Srbijom, rekavši da su ilegalne aktivnosti, uključujući šverc oružja i narkotika, trenutno „van kontrole“ na granici.

Govoreći 22. novembra nakon sastanka u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, Skoplju, lidera zapadnobalkanskih članica NATO-a sa generalnim sekretarom Alijanse, Rama je zamolio NATO da bude prisutniji na Kosovu sa većim brojem trupa raspoređenih na granici Kosova sa Srbijom.

Albanija je najavila da će povećati broj svojih vojnika, a na proljeće sljedeće godine na Kosovo i Njemačka šalje dodatnih 150 vojnika.

Velika Britanija takođe je povećala broj svojih vojnika u mirovnoj misiji na Kosovu gdje je već bilo stacionirano 400 britanskih vojnika kao dio godišnje vježbe.

Nepromijenjen i broj vojnika u Iraku

Kada je riječ o angažmanu pripadnika naše vojske u Iraku, Skupština je 17. decembra 2019. godine usvojila prijedlog odluke za upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore u NATO misiju u Iraku, podsjetili su iz resora dobrane.

– Odlukom je predviđen doprinos Crne Gore izgradnji stabilnosti i bezbjednosti Republike Irak kroz angažovanje do dva pripadnika Vojske Crne Gore koji obavljaju štabne poslove u misiji. Trenutno se u ovoj misiji nalazi jedan pripadnik VCG – navode iz Ministarstva.

Kažu da će, kao dio regionalnih napora na planu borbe protiv terorizma, naša zemlja, na nivou saradnje Američko-jadranske povelje (A-5), u narednom periodu angažovati i jednog pripadnika VCG u okviru mobilnog trening tima koji će biti upućen u Irak. Pored crnogorskog predstavnika, u sastavu MTT-ja će biti i predstavnici Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije.