Spajić: Netačno je da nećemo slijediti procedure tokom popisa, EU nas obavezuje

    1 sedmica pre 242 pregleda Izvor: dan.co.me

Proces konsultacija na pripremi Nacrta zakona o popisu biće sproveden kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri poštovali profesionalni standardi, a EU regulativa nas na to obavezuje kao zemlju kandidata za članstvo, saopštio je danas ministar finansija Milojko Spajić. 

On je reagovao na dopis direktorice Uprave za statistiku (MONSTAT) Gordane Radojičić, koji se pojavio u medijima. 

Spajić je podsjetio da nadzor nad zakonitošću i cjelishodnošću rada i zakonitošću upravnih akata i drugih upravnih aktivnosti Monstata vrši Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

-U vezi sa navedenim, resorno ministarstvo predlaže donošenje odnosno izmjene i dopune zakonske regulative, odnosno u ovom slučaju priprema i upućuje Vladi Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, a zakonom se stvara formalni osnov za sprovođenje Popisa i kao takav predstavlja okvir za dalje sprovođenje aktivnosti koje autonomno sprovodi Uprava za statistiku. Dakle, konsultacije povodom utvrđivanja Nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova organizovane su upravo da bi se u saradnji dvije institucije (i pored toga što formalno Nacrt zakona utvrđuje resorno ministarstvo) razmotrio dostavljeni tekst nacrta zakona, identifikovali svi rizici koji mogu uticati na realizaciju najznačajnije aktivnosti Uprave za statistiku, kakva je Popis, a sve u cilju pružanja odgovarajućih inputa odnosno predloga za odlučivanje po ovom pitanju Vladi Crne Gore koja utvrđuje Predlog zakona. U svom obraćanju u više navrata ukazujete na „insistiranje od predstavnika MFSS na sastancima da se odustane od poštovanja zakonom definisanih procedura i evropskog standarda kvaliteta“, što odgovorno odbacujemo kao netačno, budući da je U tom cilju je i intencija da se upravo zakonom detaljno propišu sve aktivnosti koje mogu biti predmet tumačenja u postojećem kontekstu sprovođenja Popisa, kao i plana aktivnosti na njegovom sprovođenju, na čemu je jedino i insistirano Upravi za statistiku kako bi se utvrdio najoptimalniji model i vremenski okvir sprovođenja aktivnosti- poručio je ministar.

Podsjetimo, Monstat je prije dva dana saopštio da je pripremio nacrt Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. septembar

19. septembra 2021. 21:55

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26094 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11625 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10793 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10155 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9348 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8847 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8565 pregleda
%d bloggers like this: