Spajić: Planirano povećanje zarada od 17 odsto, država preuzima finansiranje zdravstvenog osiguranja

    3 sedmice pre 594 pregleda Izvor: antenam.net

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je na pres konferenciji da je u posljednjih 13 godina Crna Gora biježila deficit budžeta i on je bio u prosjeku pet odsto svake od tih godina.

„Svake godine zadužili smo se u prosjeku 500 miliona eura, javni dug je rastao u svim godinama do nivoa od preko 100 odsto BDP-a.
Sada imamo 600 miliona eura u trezoru. Deficit koji smo zatekli bio je 11 odsto, smanjii smo ga na tri odsto i postoji šansa da on bude i manji. Za osam mjeseci imali smo deficit samo 1,3 odsto“, naveo je Spajić.

Kako je rekao stopa ekonomskog rasta biće 13 odsto, što je kako kaže iznad onoga što su projektovali budžetom.

„Tih 13 odsto predstavlja najuspješniji oporavak u istoriji, ja ne znam za bolji oporavak ikad. Povećali smo poresku disciplinu, ali uvijek može bolje i sigurno da ćemo i mi i Uprava prihoda raditi na tome. Imamo QR kod kampanju, fiskalizaciju… Takođe, objavili smo rat rasipništvu, ne dirajući plate i penzije i socijalna davanja“, kaže Spajić.

On je naveo da je prihod od turističke sezone 700 miliona eura.

„U avgustu smo imali najveći suficit u istoriji CG, tražili smo kad smo imali približan i mislim da je bilo 2016. U avgustu imamo suficit preko 60 miliona eura“, naveo je Spajić.

„Uveli smo dječiji dodatak i besplatne udžbenike, uveli smo povećanje minimalne zarade i staračkih naknada. Mi smo svjesni da je to nedovoljno da današnja omladina ostane u CG. Želimo minimalnu zaradu da podignemo na 450 eura na nivo Hrvatske. Sledeća stvar je povećanje svih zarada u državi za otprilike oko 17 odsto. Sa te dvije mjere mislimo da ćemo doći do prosječne neto zarade do kraja sledeće godine do 700 eura. Ovaj plan je ključni iskorak za vraćanje mladih u CG, želimo da im pošaljemo jasnu poruku da ostanu u CG, želimo da osjete ovaj ekonomski rast. Za priivredu plan predviđa smanjenje poreskog opterećenja na zarade na 21 odsto. Država se odriče prihoda u korist rasta privrede. Neće biti doprinosa na zdravstveno osiguranje jer na to ima pravo svaki građanin“, kazao je Spajić.

Ministar je kazao da intenzivno rade na sljedećem budžetu.

Pojasnio je da će doprinosi za zdravstveno osiguranje biti ukinuti od 1. januara, odnosno da će država preuzeti svo finansiranje za zdravstveno osiguranje.

Državni sekretar Janko Odović kazao je da postoji radn grupa koja se bavi Zakonom o nelegalno stečenoj imovini.

„Setom zakona je predviđeno da uporedimo imovinu ljudi i njihove prihode, tu razliku ćemo oporezovati sa stopom koja je 80 odsto, bez ulaska u to kako je ona stečena“, naveo je on.

Poručio je da će benefite osjetiti svi građani, građani će osjetiti benefite rasta ukupne zarade a benefite će imati i poslodavci. 

Spajić je naveo da žele da pokažu da će pokazati da je Crna Gora najbolja država za život u Evropi.

„Siguran sam da će biti osporavanja ali smo navikli na to. Zbog obveznice smo prešli medijski pakao ali se pokazalo na kraju da je bilo pogodno za građane i za privredu. Imali smo oko Air Monetenegra razne spekulacije, ništa od toga se nije obistinilo. Hedžing je takođe zaokupljao pažnju javnosti. Podatke ćemo objaviti ove ili sledeće sedmice. Sve u dogovoru sa bankama. Što se nas tiče nismo željeli da ugrozimo reputaciju CG na taj način, ali će se ti dokumenti eto brzo objaviti“, kazao je Spajić.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. oktobar

19. oktobra 2021. 23:43

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27435 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11859 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11705 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11064 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10395 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9811 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9300 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9042 pregleda
%d bloggers like this: