Specijalna izvjestiteljka UN dolazi u Crnu Goru, procijeniće nezavisnost pravosudnog sistema

    7 meseci pre 264 pregleda Izvor: dan.co.me
foto: UN

Specijalna izvjestiteljka UN o nezavisnosti sudija i advokata, Margaret Satertvejt će od 19. do 26. septembra 2023. boraviti u službenoj posjeti Crnoj Gori.

– Satertvejt će tokom posjete procijeniti mjere koje je Vlada preduzela sa ciljem da osigura nezavisnost pravosuđa i slobodno obavljanje advokatske profesije. Pored toga, razmotriće proces refome pravosuđa u cilju procjene njegove usklađenosti sa međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava, kao što su nezavisnost pravosuđa i princip podjele vlasti. Specijalna izvjestiteljka će takođe analizirati pitanje pristupa pravdi za sve i nastojaće da razumije iskustva građana Crne Gore sa pravosudnim sistemom- navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Satertvejt će se sastati sa zvaničnicima Vlade i poslanicima Skupštine Crne Gore, kao i sa predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice, agencija UN, donatora i diplomatske zajednice.

– Ona će predstaviti preliminarne zaključke posjete na pres konferenciji u utorak 26. septembra u 10:30, u Eko zgradi UN. Specijalna izvjestiteljka će svoj finalni izvještaj predstaviti Savjetu za ljudska prava u junu 2024. godine- zaključuje se u saopštenju.