Spektakl u Stokholmu i Gdanjsku

    1 godina pre 158 pregleda Izvor: pobjeda.me

Favoriti su opravdali očekivanja u glavnoj rundi Svjetskog prvenstva za rukometaše, mjesto među osam našla je i Mađarska, sada je red na obračune u završnom pohodu na medalju.

Četvrtfinale 28. Mundijala donosi velike derbije, koji će se igrati u dva termina u dva grada, Stokholmu i Gdanjsku.

Od 18 sati igraće Danska i Mađarska, te Norveška i Španija. Danci su aktuelni dvostruki šampioni i praktično su se ,,prošetali“ do četvrtfinala, iako su u pretposljednjem kolu remizirali sa Hrvatskom. U borbi za prvo mjesto su lako savladali do tada odlični Egipat (30:25).

Mađari pod vođstvom Ćeme Rodrigesa igraju vrlo dobro i iskupili su se za ispadanje u preliminarnoj rundi prošlog EHF Eura, kada su bili domaćini. U glavnoj rundi SP iskoristili su kiks Portugala protiv Brazila, te zahvaljujući boljem međusobnom skoru od Islanda našli mjesto u četvrtfinalu.

Španija je prvenstvo počela trijumfom nad našom selekcijom, pa lako slavila protiv Čilea, Irana, Poljske i Slovenije, prije nego je naletjela na Francuze.

Teško je reći ko je favorit između ,,ispanosa“ i Norvežana, koji su 2021. u Egiptu zaustavljeni u četvrtfinalu baš od Španije, nakon što su dva puta zaredom osvajali srebro.

Pobjednici ova dva meča sastaće se u polufinalu, koje je na programu u petak.

Drugi par bi, ako opravdaju ulogu favorita, trebalo da čine Francuska i Švedska.

Francuzi su bili prvi u grupi glavne runde u kojoj je igrala Crna Gora, čelnog mjesta domogli su se u derbiju sa Španijom (28:26). Njemci su do sada ostavili vrlo dobar utisak, mada su imali relativno povoljan žrijeb jer su igrali sa Katarom, Srbijom i Alžirom u preliminarnoj, te Argentinom i Holandijom u glavnoj rundi, prije nego su u sjajnom meču izgubili od Norveške.

Švedska je možda prvi favorit prvenstva, ali ne smije da se opusti jer će naspram sebe imati Egipat koji igra odličan rukomet iako je na prvenstvo došao bez najboljeg igrača, desnog beka Jahije Omara.

Ukoliko Danska, Norveška i Švedska upišu pobjede, biće to prvi put da su tri skandinavske selekcije izborile plasman u polufinale SP.


Četvrtfinale

Večeras

18.00 (Stokholom) – Danska – Mađarska

18.00 (Gdanjsk) – Norveška – Španija

20.30 (Stokholm) – Švedska – Egipat

20.30 (Gdanjsk) – Francuska – Njemačka

Polufinale

Petak

Francuska/Njemačka – Švedska/Egipat

Norveška/Španija – Danska/Mađarska