Špigel: Šolc odlučio da pošalje tenkove leopard Ukrajini

    1 godina pre 211 pregleda Izvor: novimagazin.rs
Foto : Pixabay –
Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje napredne tenkove „Leopard 2“ Ukrajini i da dozvoli drugim zemljama poput Poljske da učine isto, objavio je danas nemački list Špigel.

Portparol vlade u Berlinu odbio je da komentariše navode lista, a ministarstvo odbrane nije bilo dostupno za komentar, prenosi agencija Rojters.

Odluka se odnosi na najmanje jednu bateriju tenkova „Leopard 2 A6“, koji će biti obezbeđeni iz zaliha Bundesvera, navodi Špigel.

I drugi zapadni saveznici, poput skandinavskih zemalja, nameravaju da isporuče Kijevu svoje tenkove „Leopard“ nemačke proizvodnje.

Pitanje isporuke tenkova „Leopard“ Ukrajini izazivalo je u prethodnom periodu podele među zapadnim saveznicima, članicama Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Na prošlonedeljnom sastanku Kontakt grupe u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde su se okupili ministri odbrane i načelnici generalštabova vojski članica NATO-a i partnerskih zemalja, glavna prepreka za isporuku tih tenkova bio je stav Berlina.