SPOMEN-BISTA JAKUBA KUBURA (KUBUROVIĆA)

    1 mesec pre 312 pregleda Izvor: PV Informer

Osnovna škola u Boljanićima nosi ime Jakuba Kubura (Kuburovića), koja mu je 19. novembra 1976. u svom dvorištu, podigla spomen-bistu.

Autor biste je Ljuboje Čabarkapa, nastavnik iz Pljevalja. Na zboru okupljenih građana povodom otkrivanja biste u Boljanićima, govorili su Savo Stanković, potpredsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Zemuna, inž. poljoprivrede Vlado Damjanović pomoćnik predsjednika Saveznog komiteta za poljoprivredu, inače školski drug Jakuba Kubura – koji je i otkrio bistu. Pored okupljenih lokalnih društveno – političkih radnika, otkrivanju biste prisutvovala je i rodbina Jakuba Kubura.

Jakub Kubur (Kuburović) rođen 1918, Strahov Do, Pljevlja, inženjer. Veliku Medresu je završio u Skoplju, a Poljoprivredni fakultet u Beogradu 1940. Pripadao naprednom studentskom pokretu. Član SKOJ-a od 1939, a član KPJ od prije rata. Učestvovao u štrajkovima i demontracijama u Beogradu. Radio u fabrici kože u Zemunu. Bio je sekretar partijske organizacije u rejonu Prilaz-Kalvarija, u Zemunu. U preduzeću „Mozer“ u Zemunu osnovao partijsku ćeliju 1941. i postao njen sekretar. Član Gradskog komiteta KPJ Zemun. Na početku ulice Prilaz u Zemunu, vraćajući se sa partisjkog sastanka, 28. aprila 1942. upao u neprijateljsku zasjedu, gdje je ranjen i uhapšen. Ustaše su ga ispitivali i mučili najzvjerskijim sredstvima, pa ga objesili u ćeliji zatvora, ali on nikoga nije izdao. Umro je herojskom smrću pod najtežim mukama 1. maja 1942. Ulica u kojoj je uhapšen nosi ime Jakuba Kuburovića, kako se on stvarno zvao i potpisivao. Odbor osme osnovne organizacije Saveza boraca Zemun, 7. jula 1953, podigao je spomen-ploču na kući u kojoj je živio i radio Jakub Kuburović.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6964 pregleda