SPOMEN-PLOČA O ODLUCI ZA ORUŽANI USTANAK U KRUŠEVU

    2 sedmice pre 213 pregleda Izvor: PV Informer

Na zgradi Osnovne škole u Kruševu podignuta je spomen-ploča koja govori o donošenju odluke za početak ustanka u pljevaljskom srezu. Na ploči je zapisano:

U ovom mjestu, 18. jula 1941. godine, održan je sastanak Mjesnog komiteta KPJ Pljevlja i donesena odluka da se počne sa oružanom borbom protiv(u) okupatora.“

Sekretar Oblasnog komteta KPJ za Sandžak Rifat Burdžović Tršo je došao sredinom maja 1941. u Pljevlja i formirao Mjesni komitet KPJ za pljevaljski srez. Komitet su sačinjavali: sekretar Velimir Jakić, inženjer šumarstva, članovi: Milorad Mićo Zorić, službenik, Danilo Knežević, student prava, Budimir Budo Milićević, učitelj i Vladimir Damjanović, student agronomije.

Organizacioni sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Sandžak Neđeljko Merdović, 17. jula poslije podne došao je u Komine, gdje se sastao sa Velimirom Jakićem i prenio mu direktivu CK KPJ i odluku Oblasnog komiteta KPJ za Sandžak o početku ustanka protiv okupatora.

Sastanak Mjesnog komiteta KPJ za pljevaljski srez održan je 18. jula 1941. godine, u šumi kod Kruševa, na kome je donesena odluka da se odmah počne sa oružanim akcijama, aktiviraju postojeći i formiraju novi gerilski odredi i da se što prije napadnu i razoružaju sve žandarmerijske i italijanske karabinjerske stanice.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6944 pregleda