SPOMENIK ITALIJANSKOJ PARTIZANSKOJ DIVIZIJI „GARIBALDI“ U MRZOVIĆIMA

    3 meseca pre 393 pregleda Izvor: PV Informer

Spomenik italijanskoj partizanskoj diviziji „Garibaldi“ podignut je u Mrzovićimagodine povodom obilježavanja 1983. godina od osnivanja jedinice. Na spomen-ploči kružnog oblika, u vidu pečata, na italijanskom i srpsko-hrvatskom jeziku je zapisano:

“U Pljevljima je 2. decembra 1943. godine formirana italijanska partizanska divizija „Garibaldi“ koja se borila u sastavu Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije. Partizani Garibaldinci dali su značajan doprinos u borbi za slobodu i prijateljstvo naroda Jugoslavije i Italije.“

Divizija „Garibaldi“ formirana je od reorganizovanih jedinica: divizija „Venecija“ i „Taurinenze“, koje su poslije kapitulacije Italije prešle na stranu NOV Jugoslavije. Za komandanta divizije postavlјen je general Đovani Batista Oksilija – dotadašnji komandant divizije „Venecija” a za njegovog zamjenika general Lorenco Vivaldi, dotadašnji komandant divizije „Taurinenze”. Politički komesar divizije “Garibaldi” bio je Risto Vuletić. Divizija je učestvovala u završnim borbama za oslobođenje Crne Gore, a potom i drugih dijelova Jugoslavije. Početkom marta 1945. prebačena je u Italiju, na ostrvo Siciliju, sa oko 3.500 boraca.

Sandro Pertini i Mika Špiljak, na otkrivanju spomenika

Autor spomenika je Vasilije Knežević, arhitekta iz Titograda. Spomenik je otkrio Sandro Pertini, tadašnji predsjednik Italije uz prisustvo Mike Špiljka predsjednika tadašnje jugoslovenske vlade.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6961 pregleda