Spor u njemačkoj vladi oko evropskog plana zabrane benzinaca

    5 dana pre 77 pregleda Izvor: dpa -standardna prava upotrebe

Njemačka vlada neće podržati nacrt evropskog zakona koji predviđa stop prodaji motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine, rekao je u utorak ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner).

Prema njegovim riječima, veliki djelovi svijeta tada još neće biti spremni za elektromobilnost.

Ako Evropska unija na svojoj teritoriji zabrani registraciju novih vozila sa motorom na benzin ili dizel, proizvođači u Evropi i Njemačkoj će prestati da ih razvijaju. Takva de fakto zabrana proizvodnje motora sa unutrašnjim sagorijevanjem je pogrešna, rekao je.

foto:  Frank Rumpenhorst/dpa

„Stoga sam odlučio da u vladi, da mi u vladi nećemo podržati taj nacrt,“ rekao je ministar na Danu industrije u Berlinu, dodajući da je otvorena tehnologija važan dio tržišne privrede.

Njemački ministar saobraćaja i Lindnerov partijski kolega iz liberala (FDP) Folker Vising (Volker Wissing) je još prošle sedmice slično ocijenio nacrt zakona Evropskog parlamenta.

Visingov i Lindnerov stav, međutim, ne dijeli stranka Zelenih, jedne od tri stranke u vladinoj koaliciji.

Predstavnica ministarke ekologije Štefi Lemke (Steffi Lemke) je tako rekla da „savezna vlada potpuno podržava predlog (Evropske) Komisije i Evropskog parlamenta da od 2035. dozvole prodaju isključivo putničkih i lakih komercijalnih vozila koja ne stvaraju štetne gasove.“

Za sada je nejasno kako će Njemačka u EU glasati o nacrtu, koji prije usvajanja treba da odobre sve članice EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: