Spremni za borbu sa koronavirusom: Vatrogasci vjeruju da će biti na vrhuncu zadatka

    4 sedmice pre 445 pregleda Izvor: cdm.me

Pljevaljski vatrogasci spremni su za suočavanje sa izazovom koji je u junu pogodio njihov grad. Pljevlja bilježe porast oboljelih, a kako navode iz Službe zaštite i spašavanja, vatrogasci su ti koji su pod velikim rizikom

Koronavirus se vratio u Crnu Goru. Svakim danom bilježi se porast broja inficiranih virusom COVID 19. Pored ljekara i vatrogasci se bore protiv ovog opasnog virusa. Kao i epidemiolozi i vatrogasci su svakodnevno na terenu. Iz službe zaštite i spasavanja Pljevalja su saopštili da iako su izloženiji kontaktu sa oboljelim od običnih građana, spremno dočekuju borbu sa koronavirusom. U Pljevljima ih je 19.

“Koronavirus, naravno, prilično komplikuje kompletnu situaciju kad je požarna sezona u pitanju jer je naša priroda posla takva da ne možemo da ne radimo. Samim tim mnoge mjere koje građani mogu preduzeti da se zaštite za nas su neprimjenjljive. Mi ne možemo raditi od kuće, mi ne možemo ispoštovati u potpunosti socijalnu distancu, mi ne možemo tokom intervencije temeljno održavati higijenu, ne možemo da biramo mjesta na kojima ćemo boraviti a u slučaju eskalacije pandemije pripadnici Službe su ti koji će svakako biti mnogo izloženiji kontaktima sa oboljelim od običnih građana. Pored toga, ovo nije posao koji može da obavlja bilo ko tako da u slučaju obolijevanja pripadnika Službe grad i svi poslovi koje mi obavljamo bi bili pod velikim rizikom”, istakli su pljevaljski vatrogasci.

Oni su dodali da je posljednjih nekoliko godina Služba je značajno opremljena novom zaštitnom ličnom i kolektivnom opremom.

“Posebno bi tu apostrofirali da vatrogasci imaju kompletnu ličnu zaštitnu opremu. Sva oprema je po najnovijim evropskim standardima. Svi imaju šlemove, rukavice, odijela za prilaz vatri, vatrogasne čizme. Pored lične zaštitne opreme posebno bitno je to da je u toku prošle godine Služba opremljena sa sedam vatrogasnih kamiona od čega su četiri bez nadoknade ustupljena od strane Vlade Crne Gore u ukupnom iznosu od 1.543.000 eura dok je tri vozila opština Pljevlja nabavila sopstvenim sredstvima”, kazali su iz pljevaljske vatrogasne Službe.

Napomenuli su da su već izvršene pripreme za požarnu sezonu o čemu je održan i sastanak u Direktoratu za vanredne situacije kojem je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“Tehnika i ljudstvo je spremno za predstojeće aktivnosti ali ovaj posao umogome zavisi od vremenskih prilika i one su faktor koji diktira naše aktivnosti”, istakli su oni.

Vatrogasci u Pljevljima su u junu imali 15 intervencija, dok je tokom prošle godine u junu taj broj bio sličan – 14.

Kako napominju, tokom juna nema mnogo intervencija, ali ove godine su već u aprilu se suočavali sa šumskim požarima.

“Poređenja radi najviše ih je bilo u junu 2016. godine – 20, 2017. – 19, 2015. – 17. Možda je interesantan podatak da smo u aprilu imali 40 odsto više intervencija nego u tom mjesecu tokom svih godina od kada se vode evidencije a to je 2003. godina. U aprilu je ukupno bilo 116 intervencija od čega na šumske i požare trave i niskog rastinja otpada 92”, naglasili su oni.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6259 pregleda