Srbija ima jednu od najvećih stopa mrtvorođenih beba

    2 godine pre 314 pregleda Izvor: rtcg.me

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Srbija ima jednu od najvećih stopa mrtvorođene djece u Evropi.

Ti podaci odnose se na 2019, i prema njima u Srbiji na 1,000 porođaja stopa mrtvorođene djece je 4,4.

Veću stopu imaju između ostalih Bugarska (5), Ukrajina (4,5). U Zapadnoj Evropi ova stopa je oko 2,2, a izuzetak predstavlja Francuska, u kojoj ona iznosi 4,3 mrtvorođene djece na 1,000 porođaja.

SZO mrtvorođenost definiše kao bebu stariju od 28 nedjelja koja je smrt nastupila prije ili tokom porođaja. Svake godine desi se oko dva miliona ovakvih smrti, odnosno jedna na svakih 16 sekundi, a najveća stopa mrtvorođene djece je u afričkim zemljama.

Posljednjih godina sve je manje mrtvorođene djece. Ipak, ovi brojevi iako manji iz godine u godinu i dalje ostaju veliki u Srbiji.

Dr Georgios Konstantinidis, predsjednik Udruženja pedijatara Srbije, kaže da su ovakvi podaci dijelom i rezultat loše vođene statistike koja nije ujednačena u cijeloj zemlji, i zbog koje onda poređenje Srbije sa drugima u Evropi ne odražava pravo stanje.

„Kada biste gledali po regionima, Vojvodina, koja po mom mišljenju ima najbolju perinatalnu zaštitu uz Beograd, ima toliku veliku mrtvorođenost da ukupni perinatalni mortalitet prevazilazi republički prosjek. To je posljedica činjenice da se u Vojvodini kao mrtvorođenost prijavljuje mrtvorođenje nakon 21. nedjelje (što je i stav vodećih svjetskih strukovnih organizacija), uključujući tu i feticid. U drugim regionima se kao ta vremenska odrednica uzima 28. nedjelja „, objašnjava dr Konstantinidis, dodajući da kada se pogleda na primjer smrtnost u prvoj nedjelji života Novi Sad pokazuje izuzetne rezultate koji su na nivou zemlja sa najboljom zdravstvenom zaštitom.

On navodi da je SZO uzela 28. nedjelju imajući u vidu nerazvijenost zdravstvene zaštite u pojedinim djelovima svijeta.