Srbija postala svjetski rekorder po prilivu kapitala i kreditnom zaduživanju iz Kine

    1 godina pre 430 pregleda Izvor: investitor.me

Foto : Pixabay –

Srbija je u posljednje dvije godine postala svjetski rekorder po prilivu kineskog kapitala i kreditnom zaduživanju iz Kine, a u regionu zapadnog Balkana velika prisutnost kineskog kapitala primjećuje se i u Bosni i Hercegovini.

Ovo su podaci iz istraživanja China Global Investment Tracker koju su sproveli American Enterprise Institute i Heritage Foundation.

U Bosnu i Hercegovinu je, prema istraživanju, uloženo je 3,05 milijardi dolara, a primjetno je da su investicije i krediti iz Kine dramatično porasli u razdoblju nakon 2019. godine.

Što se tiče investicija u BiH, iz Kine se slilo 610 miliona dolara, uključujući “Power China”, “Sinomah”, “China Nonferrous” i “Shandong Gaosu” u transportu, energetici i metalima. Kineska ulaganja odnose se na razdoblje od 2019. do 2021. godine.

Više od 2,44 milijarde dolara BiH je uzela kao kredite od Kine za izgradnju auto-puteva, hidroelektrana, ulaganja u plinofikaciju i proizvodnju uglja. Podignuti kineski zajmovi pokrivaju period od 2010. do 2022. godine.

Kineski krediti u Srbiji imaju ogromnu vrijednost od 13,98 milijardi dolara. Susjedna zemlja koristila je kineska sredstva za izgradnju auto-puteva, željeznica, komunalnih usluga, plinofikaciju, energetske projekte, ali i za ulaganja u državne kompanije Elektroprivreda Srbije (EPS) i Telekom Srbije, navodi se u opširnoj analizi srpskog medija Nedeljnik, prenosi Indikator.

Osim kineskih kredita, Srbija je u proteklih nekoliko godina privukla direktna kineska ulaganja u iznosu od preko 3 milijarde dolara.

Ulaganja od 2016. do danas uključuju prije svega ulaganja u rudnik “Bor” i Željezaru u Smederevu, kao i u tvornicu automobilskih guma. Glavni investitori su Zijin Mining Group, Hesteel Group i Shandong Linglong Tire.

Sjeverna Makedonija u protekle tri godine nije imala zapaženiju investiciju iz Kine niti dignut kredit od strane nadležnih vlasti. Albanija i Kosovo su na samom dnu po prilivu kineskog kapitala.