Srbija sa još pet zemalja istražuje udes grčkog aviona u Beogradu

    2 meseca pre 307 pregleda Izvor: slobodnaevropa.org

Foto: Pixabay –

Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju (CINS) započeo je istragu o udesu putničkog aviona Marathon Airlines-a na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla 18. februara. Direktor CINS-a Nebojša Petrović rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je još pet zemalja, osim Srbije, na neki način uključeno u istragu.

U zaključku o početku istrage udesa letelice tipa Embraer 195-LR na letu Er Srbije (Air Serbia) iz Beograda za Dizeldorf, ova specijalizovana organizacija Vlade Srbije navodi:

„Jedan od verovatnih uzroka ovog udesa je neadekvatna procena parametara za poletanje tokom pretpoletne pripreme letačke posade aviona, a nakon odluke da izvrši poletanje sa manje dužine poletno-sletne staze u odnosu na inicijalno planiranu“, piše u obaveštenju CINS-a.

Dodaje se da je u trenutku udesa u avionu bilo 106 putnika, dva člana letačke i tri člana kabinske posade, da nije bilo povređenih, i da je tom prilikom došlo do oštećenja letelice.

Avion brazilske proizvodnje, vlasnik grčka firma, registrovan u Danskoj

Direktor CINS-a Nebojša Petrović za RSE kaže da je zbog uključenosti pet država na neki način ovaj slučaj specifičan.

„Radi se o tome da je avion proizvodnje iz Brazila, vlasnik aviona je grčka firma, avion je registrovan u Danskoj, a dva člana letačke posade – jedan je Italijan, drugi je Poljak. Sve ove zemlje su uključene u istragu bilo kroz informacije koje nam dostavljaju, bilo direktno“, rekao je Petrović za RSE.

On navodi da te okolnosti mogu produžiti istragu o udesu, ali, kako navodi, „ne toliko da se to ne završi u narednih šest meseci“.

Petrović kaže da u ovom trenutku ne može da odredi kolika je bila potencijalna opasnost za putnike i posadu u ovom slučaju.

„Svakako se već sada može reći da je tu bio određeni nivo ugrožavanja bezbednosti, i kada je u pitanju avion, i svi oni koji su se nalazili u avionu“, rekao je on.

Er Srbija, koja je u vlasništvu države Srbije, nakon toga je 20. februara saopštila da prekida saradnju sa Marathon Airlines-om i da će letovi koje je za nju trebalo da obavi ta grčka avio-kompanija biti raspoređeni na druge avione u floti kako bi se održao kontinuitet saobraćaja.

U prvim izveštajima medija specijalizovanih za vazduhoplovni saobraćaj, u nedelju su objavljene fotografije i video snimci oštećenja tog aviona koji se nakon poletanja prinudno vratio na beogradski aerodrom. Na njima se mogla videti rupa u trupu i oštećeno krilo, dok se kao mogući uzrok navodila pretpostavka da je posle pogrešne procene posade avion poleteo sa polovine piste, delimično skliznuo sa nje na zemljani deo i udario u prilazna svetla na tlu.

Detalji uviđaja o nesreći

U obaveštenju CINS navodi da su uviđajem ustanovljena veća oštećenja na trupu aviona, oštećenja u korenu levog krila i dve rupe na oplati sa donje strane, kao i na gumi točka sa leve noge glavnog stajnog trapa „pri čemu deo odgovara nosačima prilaznih svetala“.

Dodaje se da su proverom aerodromskih površina u pravcu poletanja aviona ustanovljena oštećenja prilaznih svetala, da su na njima primećeni tragovi guma, kao i da je nedostajao stub monitorske antene instrumentalnog sistema za sletanje čiji su delovi pronađeni u oštećenju aviona i na zemljanoj površini udaljenoj 90 metara od mesta udesa.

„Na osnovu navedenog, može se zaključiti da je avion izvršio poletanje sa zemljane površine koja se nalazi u nastavku poletno-sletne staze. Pri čemu je došlo do blagog odvajanja prednje noge stajnog trapa koja je potom udarala u kontrolne kutije prilaznih svetala“, navodi se, između ostalog, u obaveštenju Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju.

U objavi CINS objašnjava da se potom zarotirao i korenom desnog krila udario u pomenuti nosač, čeličnu cev dužine pet metara, i polomio antenu čiji veći deo je ostao umetnut u avion.

Istražitelji su saslušali članove posade koji su, kako se navodi u obaveštenju CINS, izjavili da je pri poletanju avion počeo da se trese, „kao da prelazi preko neravnina“, da se pri odvajanju od tla čuo udarac o neki predmet, te da se po odvajanju od tla čula buka iz pravca trupa letelice, sa prekidom u radu svetala na levom krilu.

Dodaje se da je po sletanju aviona na beogradski aerodrom primećeno curenje goriva iz levog krila, da je reagovala dežurna vatrogasna jedinica, tretirala i obezbedila mesto, kao i da je preko avio-mosta izvršeno bezbedno iskrcavanje posade i putnika.

U zaključku Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju Republike Srbije navodi da će po završetku istrage ovog udesa izdati bezbednosne preporuke.

Direktor CINS-a Nebojša Petrović rekao je za RSE da je CINS formiran 2015. godine i da je u tom periodu „povećao nivo bezbednosti“.

„Nemamo značajan broj ozbiljnih nezgoda i udesa, to je nešto čime možemo da se pohvalimo“, odgovorio je Petrović na pitanje koliko su česti udesi u vazdušnom saobraćaju u Srbiji.