Srbija vraća mjere protiv kovida

    9 meseci pre 562 pregleda Izvor: beta.rs

Foto:Pixabay –

Radna grupa ministarstva zdravlja Srbije za postupanje u uslovima pandemije korona virusom je danas donela preporuke za postupanje, te istakla da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

Preporuke za postupanje se odnose na nivo primarne zdravstvene zaštite, bolničke ustanove, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom, saopštio je Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. u čijim prostorijama je održana sednica.

Nova varijanta koronavirusa stigla je u Srbiju, objavili su 6. septembra nadležni, te precizirali da je potvrdjeno prisustvo podvarijante omikrona EG.5 (nazvane Eris) na teritoriji Južnobačkog okruga.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite preporučeno je testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

Obavezno je testiranje na kovid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

Preporučeno je i obavezno testiranje kontakata sa kovid pozitivnim u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije.

Što se tiče bolničkih ustanova, testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije, piše u saopštenju.

Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama, piše u saopštenju.

Navedeno je i da je neophodno testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje

„Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove“, ukazano je u saopštenju.

Ukazano je i da su Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama dužne da u narednih sedam dana izvrše procenu epidemiološke situacije, da daju predlog mera, kao i da na dalje kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi.

U saopštenju piše i da je Radna grupa „zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama“.

„U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od koviida, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta“, piše u saopštenju.

Navedeno je i da će nadležni pratiti epidemiološku situaciju i da će “ blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena“.

Naglašen je značaj vakcinacije protiv kovida i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija, piše u saopštenju.