Srpska kraljevska porodica ne odustaje: TRAŽE da im se vrati spa-centar u Miločerskom parku

    1 godina pre 241 pregleda

Srpska kraljevska porodica, prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina Karađorđević de Silva, na listu nekretnina koje potražuju da im se vrate upisali su i veliki spa-centar u Miločerskom parku, na samoj Kraljičinoj plaži.

Iako je spa-centar izgrađen prije sedam godina, zabilježba restitucije na objekat od 1.655 kvadrataupisana je 1. jula u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

“Zabilježba restitucije u korist prestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje“, upisano je u list nepokretnosti na spa-centar, te pomoćnu zgradu od 61 kvadrat i dvije parcele od oko 4.800 metara kvadratnih u samom parku, a koje se vode kao voćnjak i prirodno neplodno tle.

Riječ je o spa-centru koji je sastavni dio ponude ekskluzivnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan – Miločer, koji je na četiri decenije zakupila kompanija “Adraitic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Kompleksom upravlja svjetski poznati “Aman”.

Time je proširen spisak nekretnina koje se nalaze na najatraktivnijem dijelu obale, a koje potražuju Karađorđevići.

Restitucijom su obuhvatili vilu “Miločer”, gotovo kompletan Miločerski park, te parcelu u Pržnu na kojoj se nalazio nedavno porušeni hotel “Kraljičina plaža“, ali i one na kojima se planira izgradnja depadansa sa apartmanima za prodaju.

Srpska dinastija potražuje i zemlju na ostrvu Sveti Stefan. Upravo na dvorište od 13.293 kvadrata tog luksuznog grad-hotela upisana je takođe zabilježba restitucije.

Aleksandar i Katarina Karađorđević i ostali nasljednici su preko advokata još 7. aprila 2005. podnijeli zahtjev da im se vrati cjelokupna imovina u Crnoj Gori. Predmet je, kako pišeu u katastru, predat Komisiji za povraćaj i obeštećenje u Baru.

Mediji su u više navrata objavljivali da Karađorđevići u Crnoj Gori potražuju ljetnjikovac – sadašnju vilu “Miločer”, pomoćne objekte, zemljište u Miločeru, zemljište sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića.

Komisija za povraćaj i obeštećenje Opštine Budva je 2007. odbila zahtjev Karađorđevića, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povraćaj u Baru, ponovljena odluka.

Obje komisije su imale isto stanovište – da uopšte ne postoji akt o oduzimanju, odnosno da ne postoji crnogorski akt kojim je imovina oduzeta srpskoj kraljevskoj porodici.
Karađorđevići su uložili žalbu drugostepenom organu – Ministarstvu finansija.

Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine, odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

Oni su ranih tridesetih godina prošlog vijeka kupili zemlju u Miločerskom parku od starosjedioca.

Kraljica Marija Karađorđević je u dvorac (vilu “Miločer”) navodno uložila 4,5 miliona tadašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne. Kraljica je izgradila i vilu “Topliš”, koju godinama unazad za odmor koristi Vlada.

Marija Karađorđević je izgradila i crkvu Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu, koja je bila porušena nakon što je pretvoren u luksuzni hotel. Mještani su je potpuno rekonstruisali prije nekoliko godina.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6807 pregleda