Srpski nacionalni savjet: Diskriminacija srpskog naroda u Crnoj Gori prisutna u svim segmentima života i rada

    1 mesec pre 141 pregleda Izvor: PV Informer

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava konačno je okončalo odluke o raspodjeli sredstava za finansiranje nevladinih organizacija. U pitanju je finansijska podrška projektima i programima nevladinih organizacija koji doprinose zaštiti lica sa invaliditetom od diskriminacije i promocije jednakosti u 2020. godini, razvoju i unapređivanju prava manjinskih naroda i podršci rodnoj ravnopravnosti. Komisije Ministarstva za navedena tri konkursa podijelile su 845.000 evra isključivo organizacijama koje već više godina imaju njihovu podršku. Naravno da među tim organizacijama nije bilo nijedne srpske organizacije ili udruženja čiji osnivači nijesu povjerenici vladajuće koalicije. Računajući raspodijeljena sredstva u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u visini od 1.200.000 evra za 2020. godinu samo po osnovu ovih izdvajanja povjerenici odlazeće vlasti u tekućoj godini podržani su sa više od dva miliona evra. Ako se to pomnoži sa tri godine, u kojima su srpske organizacije izopštene iz raspodjele sredstava za očuvanje identiteta, dolazi se do cifre veće od 6.200.000 evra, koje je odlazeća vlast izdvojila za podršku organizacijama i pojedincima bliskim svojim programskim ciljevima.

Diskriminacija srpskog naroda u Crnoj Gori prisutna je i u svim drugim segmentima života i rada, što se posebno ogleda u zastupljenosti srpskog naroda u državnim institucijama, koje po istraživanjima zvaničnih organa Crne Gore, izgleda ovako:

Ovakav odnos aktuelne vlasti, nažalost, ne zabrinjava ni političke stranke niti nevladin sektor, koji su godinama uoči raspodjele sredstava osporavale pravo srpskim organizacijama da u skladu sa zakonskom regulativom dobijaju sredstva za očuvanje identiteta.

O diskriminaciji srpskog naroda koja se nastavlja i nakon izbornog poraza odlazeće vlasti moglo bi se govoriti u nedogled. A zaključak je da postojanost srpskog naroda u Crnoj Gori nije priznata, da srpski narod nema svoj status i da ne može koristiti ni prava manjinskog, ni relativno većinskog naroda.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6952 pregleda