Srzentić: Vlada postoji zbog interesa građana, a empatija je njena najvažnija osobina

    4 sedmice pre 114 pregleda Izvor: TVCG/CdM

Reforma javne uprave je strateški prioritet Vlade, bezbjednost novinara najveći problem koji zahtijeva sistemski pristup, empatija je najvažnija osobina svake Vlade, a bogatstvo svake organizacije je različitost perspektiva i to se mora njegovati, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Ona je, gostujući u Emisiji Dvogled na Televiziji Crne Gore, kazala da će transformacija javne uprave brzo da se desi, jer je Crna Gora mala i agilna.

„Imamo ljude koje treba da obučimo, aktivan civilni sektor, ICT sektor. Uz pomoć ICT sektora i volontera iz privatne industrije, koji su nam se pridružili, mi smo već prilagodili četiri aplikacije otvorenog koda“, kazala je Srzentić.

Ona je ocijenila da je Crna Gora jako građansko društvo, ali da je potrebno da svi budu više orjentisani na akciju.

„Hajde da identifikujemo problem koji ima naša zajednica i hajde da ga riješimo. Hajde da se prepoznamo na ljudskom nivou, umjesto da se etiketiramo na startu. I onda zajednička misija da nam bude rješavanje problema. Nije važno ko je postigao pogodak, važan je timski rezultat“, istakla je Srzentić.

Poručila je da Vlada postoji zbog interesa građana.

„Liderstvo u službi nekoga je dio moje životne misije. Imala sam priviliegiju da to radim u Vladi Kalifornije, a sada imam najveću privilegiju u životu da to radim u mojoj kući, mojoj Crnoj Gori. Najvažnija osobina koju svaka Vlada treba da ima, a ponekad je izgubi, je empatija. Ponekad zaboravimo da se stavimo u cipele građana, a to je veoma važno uraditi. Moramo kreirati prostor da lideri u Vladi što više borave sa građanima koje služimo i na taj naćin ćemo dobiti pave impute kako bismo kreirali i primijenili svrsishodnija rješenja za građane“, poručila je Srzentić.

Ona je istakla da je jedan od streteških ciljeva ministartsva da širi kulturu različitosti, inkluzivnosti i pravičnosti i zbog toga je osnovana Kancelarija različitosti, pravičnosti i inkluzije.

„Želimo da lideri u našem ministartsvu reprezentuju građane i građanke koje služimo. Želimo da osjećaj kulture, različitosti, inkluzivnosti i pravičnosti bude satkan u DNK našeg ministarstva. Ponosna sam na to što su 65 odsto lidera u našem timu žene koje su pokretačka snaga našega tima. Bogatstvo svake organizacije je različitost perspektiva i moramo to da njegujemo“, kazala je Srzentić.

Pojasnila je da se, kada se digitalizuje loš proces, dobija loš digitalizovani proces i zbog toga je najvažnije definisati problem, zatim je ključan ljudski faktor, a tehnologija, kao jedan od alata, je tek na kraju.

Srzentić je naglasila da je reforma javne uprave strateški prioritet Vlade.

„Radimo na izradi Strategije reforme javne uprave. U ranim fazama smo uključili mnogo aktera i dobili smo jako dobre impute. Ovoga mjeseca ćemo formirati Savjet na čijem čelu će biti premijer, jer mu je vrlo važno da bude uključen neposredno“, rekla je Srzentić.

Što se tiče optimizacije javne uprave, kako je pojasnila, cilj je da se pravi lideri nađi na pravim mjestima.

„Jedna od platformi otvorenig koda-Iskoristi prilike će omogućiti svim službenicima u javnoj upravi da stave svoju biografiju, izlistaju svoje tehničke sposobnosti, vještine koje nijesu koristili do tada. Ovakva platforma će ministarstvima i direkcijama omogućiti da nađu lidere koji imaju sposobnosti koje su im potrebne za neke projekte. Dakle, želimo da iskoristimo vještine koje imamo unutar Vlade i na taj način dozvolimo liderima u Vladi da se oprobaju u vještinama koje nijesu prije koristili, kako bi se upoznali sa novim projektima“, kazala je Srzentić.

Kada je riječ o zapošljavanju poručila je da će šansu dobiti oni koji su najkvalifikovaniji.

„Narednih dana raspisujemo konkurs koji će uključiti tri programa. Jasno ćemo zacrtati sve projekte na kojima radimo i vještine koje se traže, kako bi neko mogao da aplicira na nekoliko mjesta. Svi koji u prvoj fazi ne budu izabrani, ne znači da neće biti izabrani u sljedećoj. Apelujem da se jave svi koje interesuju neki od projekata na kojima radimo“, rekla je Srzentić.

Navela je da je za dvije sedmice planirana javna rasprava o Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

„Najvažnije je bilo da mapiramo najveće izazove u implementaciji toga Zakona. Ako nam je strateški cilj transparentnost onda to mora da se odrazi na kapacitet unutar javne uprave“, kazala je Srzentić.

Kada je riječ o medijima, pojasnila je da je kontinuirani dijalog dao dobar prostor da se čuju svi izazovi medijske zajednice.

„Taj dijalog će da se nastavi i mi smo napravili banku potreba i listu izazova, a u samim razgovorima sa njima vidimo koliko smo zapravo na istoj strani stola. Ta lista izazova će biti jedan od osnova na kojima ćemo graditi Medijsku strategiju. Što se tiče Strategije, na inkluzivan način ćemo doći do konkretnih smjernica“, rekla je Srzentić.

Pitanje bezbjednosti novinara, kako smatra, je najveći problem kojem sistemski treba pristupiti.

„U saradnji sa nadležnim ministarstvima ćemo raditi da se unaprijedi pravni okvir,  da se postrože kazne. Sva rješenja ćemo postići u saradnji sa novinarima i novinarkama“, rekla je Srzentić.

Kada je riječ o govoru mržnje, pručila je da se nešto konkretno mora uraditi i u saradnji sa nevladinim organizacijama biće donešena Deklaracija o neobjavljivanju mizoginih sadržaja, kako taj sadržaj ne bi imao širu publiku.

„Samo od konstruktivne kritike možemo da postanemo bolji i uvijek podržavam konstruktivnu kritiku, ali govor mržnje je nedopustiv i užasnuta sam njime. Tako da moramo da uradimo nešto po pitanju medijske pismenosti i edukacije kako bismo naučili našu zajednicu da prepozna govor mržnje“, rekla je Srzentić.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22204 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7642 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7605 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: