Šta će se dogoditi u vašem organizmu ako se odreknete hljeba na mjesec dana?

    11 meseci pre 421 pregleda Izvor: dnevno.me

Hljeb sadrži važne nutritijente poput vitamina B i gvožđa. Međutim, konzumiranje ove namirnice u velikim količinama povećava šanse za dobijanje viška kilograma.

Oni koji žele da smršaju obično ga potpuno izbace ili smanje na minimum. Međutim, ukoliko ga ne jedete mjesec dana moguće su tri promjene:

1. Gubitak kilograma

Hljeb je pun ugljenih hidrata, te ako ga izbacite možete primijetiti da ste krenuli da mršavite. Ali, to je uglavnom gubitak vode koji se nakupio u tijelu. Organizam skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Tako da svaki gram ugljenih hidrata koji se zadrži u tijelu, istovremeno će vezati do četiri puta više vode.

2. Može se smanjiti osjećaj gladi

Prerađeni ugljeni hidrati mogu uzorkovati nagli porast šećera u krvi, a potom i brz pad. Takve nagle promjene mozgu šalju nejasne signale koji mogu povećati osjećaj gladi i žudnju za hranom.

3. Osjećaćete se energičnije

Bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su neophodna za optimalan rad digestivnog trakta. Ukoliko bijeli hljeb zamijenite onim napravljenim od cijelih žitarica, obezbijedićete vašem organizmu više vlakana.