Šta će u praksi značiti odluka da isti punjač moraju imati svi telefoni

    2 meseca pre 182 pregleda Izvor: dnevno.me

Evropski parlament je gotovo jednoglasno usvojio nova pravila koja se odnose na uvođenje standardnog punjača za male elektronske uređaje poput pametnih telefona i tableta.

Novi zakon će stupiti na snagu na jesen 2024. godine, tako da će USB port tip-C biti standardni za punjenje pametnih telefona, tableta , e-čitača, tastatura, kompjuterskog miša, GPS uređaja, digitalnih kamera, slušalica, hedset uređaja, konzola i prenosnih zvučnika. Od 2026. godine USB-C će postati norma i u slučaju punjača za laptopove.

Zakon je usvojen velikom većinom, sa 602 glasa „za“, 13 „protiv“ i 8 uzdržanih.

„Ovo jednostavno rješenje će svake godine uštedjeti hiljade tona elektronskog otpada, olakšati nastavak upotrebe stare elektronike, unaprijediti iskustvo potrošača i smanjiti nepotrebne troškove“, rekao je evroparlamentarac sa Malte, Aleks Agijus Saliba. On se nada da će Evropska unija biti primjer i ostatku svijeta.

Jedinstveni punjač nije od koristi samo za životnu sredinu, već i za novčanike potrošača, tvrdi izvršna potpredsjednica Evropske komisije, Margareta Vestager.

„Na ovaj način ćemo uštedjeti najmanje 250 miliona eura godišnje“, istakla je Vesteger.

Novi modeli „Ajpeda“ i Makbuka koriste USB-C portove za punjenje, kao i vrhunski modeli telefona popularnih Android proizvođača kao što su „Samsung“ i „Huavej“.

Promene bi se odnosile na priključak za punjenje na tijelu uređaja, dok bi kraj kabla koji se povezuje sa utikačem mogao biti USB-C ili USB-A.

Otprilike polovina punjača prodatih sa mobilnim telefonima u Evropskoj uniji 2018. godine imalo je USB mikro-B konektor, dok je 29 odsto imalo USB-C konektor, a 21% Lightning konektor, pokazala je studija Komisije o proceni uticaja iz 2019. godine.

Skroman doprinos smanjenju elektronskog otpada

Na punjače odlazi između 11.000 i 13.000 tona elektronskog otpada svake godine, pokazuju podaci Evropske komisije, a nova pravila će tu količinu drastično smanjiti. Međutim, taj pad je i dalje kap u okeanu elektronskog otpada jer je samo u EU prikupljeno ukupno 4,5 miliona tona 2019. godine.

U Evropskoj uniji je u prošloj godini prodato oko 420 miliona mobilnih telefona i drugih prenosivih elektronskih uređaja.

Prosječna osoba posjeduje oko tri punjača za mobilne telefone, od kojih dva redovno koristi.

U 2009. bilo je više od 30 različitih punjača, dok sada većina modela ima tri – USB-C, Lightning i USB mikro-B.

Proizvođači pametnih telefona su se godinama opirali prijedlogu standardizacije tehnologije punjenja. Pre deset godina je industrija postigla dogovor sa Komisijom i obavezala se da će smanjivati broj različitih tehnologija punjenja. To je dovelo do određenog napretka, ali i dalje je bilo nedovoljno u očima Parlamenta koji je 2020. godine udvostručio svoje zahtjeve Komisiji da predloži zakon za regulisanje ovog pitanja.

„Ovo nije kraj priče. Moramo da nastavimo sa praćenjem promjena u tehologiji punjenja elektronskih uređaja. Videće se da li će biti potrebe za poboljšanjem iskustva potrošača, smanjenjem troškova i poboljšanjem ekoloških performansi, a to će nam omogućiti da razmotrimo proširenje obima smjernica“, rekla je Vestager.

Kada zakon stupi na snagu, Komisija će imati dvije godine na raspolaganju da donese nova pravila za regulisanje i standardizaciju tehnologija bežičnog punjenja.

Tri institucije Evropske unije su se dogovorile o detaljima direktive o zajedničkim punjačima još u junu.

Vlade članica Evropske unije sada treba da daju svoje konačno odobrenje, a to se očekuje tokom sastanka Vijeća za životnu sredinu koji je zakazan za 24. oktobar. Poslije toga će zakon stupiti na snagu, a zemlje EU imaju rok od šest mjeseci da ga prenesu u svoje nacionalno zakonodavstvo.

PV Informer
%d bloggers like this: