Šta se zna o podzemnom tunelu koji vodi do depoa Višeg suda u Podgorici

    8 meseci pre 407 pregleda Izvor: Radio Slobodna Evropa RSE

Jedini konkretan nalaz istrage o podzemnom tunelu koji je tokom avgusta iskopan između podruma stambene zgrade i Višeg suda u centru Podgorice je da je nestao dio oružja iz depoa.

Istražuje se identitet šest osoba za koje se sumnja da su učestvovale u kopanju tunela a navodno je pronađen i kombi koji su koristili. Zvanično, osumnjičenih još nema.

Postojanje tunela otkriveno je 11. septembra, a tri dana kasnije u Osnovnom tužilaštvu počela su saslušanja osoba koje mogu imati saznanja o obijanju depoa.

Odgovornost za ovaj ozbiljni bezbjednosni propust za sada niko nije preuzeo.

U blizini tunela je sjedište Vlade, Skupštine, Ustavnog suda i Centralne banke Crne Gore.

Karakteristike tunela

Podzemni tunel je dugačak oko 30 metara a širok i visok oko metar. Povezuje stan u suterenu Njegoševe ulice u strogom centru Podgorice sa depoom Višeg suda, između kojih je ulica.

Zidovi tunela oivičeni su daskama, u namjeri da spriječe urušavanje zemlje i kamena. Za zemljište je sudski vještak građevinske struke Veljko Vasiljević kazao da je rastrestito, što je olakšalo kopanje.

Kraj tunela vodi u podrumski depo Višeg suda čiji je zid probijen na mjestu gdje se nalaze police sa registratorima. Otvor se nalazi i blizu prostorije gdje se okrivljeni dovode i zadržavaju prije ulaska u sudnicu.

Šta kažu vlasnici stana?

Stan je izdat krajem jula, a tunel otkriven 11. septembra.

Pretpostavlja se da je kopan najduže mjesec i po, najvjerovatnije tokom avgusta, dok je na odmoru bila većina zaposlenih u Višem sudu.

Stanodavci su saslušani u podgoričkoj policiji. Vlasnica je rekla da ne poznaje osobe koje su iznajmile stan. Utvrđeno je da su koristili lažna dokumenta.

Policija za sada ne sumnja da je vlasnik povezan sa ovim slučajem.

Kako je otkriven tunel?

Da je neko boravio u depou otkrili su u ponedjeljak 11. septembra službenici suda na osnovu ispreturanih predmeta.

Obaviještena je policija, koja je sprovela uviđaj. Nakon što je policija otišla, službenici su počeli popis predmeta, u toku kojeg je iza police sa registratorima pronađen otvor.

Šta se nalazi(lo) u depou Suda?

U depou se nalazi 100.000 predmeta, dokaznog materijala iz brojnih krivičnih postupaka, materijal sa suđenja, devet tona droge, 400 komada oružja, municija, eksplozivi…

Neposredno nakon otkrivanja tunela, predsjednik Boris Savić je rekao da ‘gotovo ništa ne nedostaje’.

Premijer Dritan Abazović je rekao da je nestalo više predmeta, uključujući i oružje, što iz suda zasad nije potvrđeno.

Osnovno tužilaštvo je, nakon uviđaja saopštilo da se još ne zna šta je nestalo.

Prebacivanje odgovornosti

Premijer je saopštio da kopanje tunela nije moglo biti urađeno bez pomagača unutar Višeg suda, što su oni odbacili.

Iz suda su saopštili da zaposlenima nije u opisu posla niti su obučeni da se bave bezbjednošću zgrade.

Više partija optužilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Upravu policije da su primarno odgovorni za propuste koji su rezultirali iskopavanjem tunela.

Iz policije su kazali da nemaju pristup depou niti obezbjeđuju te prostorije Višeg suda.

Nadležnost obezbjeđivanja objekata pripada sektoru za obezbjeđenje ličnosti unutar Uprave policije.

Ko je odgovoran?

Konkretna odgovornost je na MUP-u i rukovodstvu Višeg suda, ocijenio je za Radio Slobodna Evropa podgorički advokat Veselin Radulović.

“Da su bezbjednosne službe radile svoj posao teško bi neko u centru grada u blizini najvažnijih institucija mogao kopati tunel od 30 metara, bez informacije o lokaciji depoa. Tu informaciju je mogao dati neko iz Višeg suda ili lice koje ima te podatke”.

Radulović navodi da je odbacivanje odgovornosti od strane starješina institucija praksa u Crnoj Gori.

“Osim visokog nivoa neodgovornosti u ovom slučaju imamo čak i ometanje istrage”, kaže advokat Radulović.

Je li premijer posjetom ugrozio tok istrage?

U toku izviđaja forenzičara, Abazović je sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova obišao mjesto kopanja tunela a zatim i depo Višeg suda.

U jednom trenutku u depou je bilo najmanje deset osoba, a snimci svjedoče i da su prisutni dodirivali predmete.

Osnovno tužilaštvo najavilo je provjeru po kom osnovu je došlo do te posjete, jer nije bila odobrena od strane te institucije.

Pitanje da li su tokom posjete mogli da kontaminiraju mjesto istrage i potencijalno ugroze tragove.

Po propisima, u vrijeme trajanja uviđaja zabranjeno je zadržavanje u tom prostoru i postoji jasna procedura za odlaganje mobilnih telefona.

Abazović se oglasio po pitanju posjete depou, rekavši da je odobrenje za za obilazak dobio od predsjednika suda Borisa Savića.

Hit na društvenim mrežama

Informacija da je otkriven tunel u strogom centru u Podgorici bila je inspiracija mnogima na društvenim mrežama, od onih koji smatraju da bi to mogla biti jedna od turističkih atrakcija glavnog grada, do stanice metroa.

Ovo nije jedini slučaj da je ove godine u regionu otkriven podzemni tunel do neke državne institucije.

Ispod najvećeg zatvora u Sjevernoj Makedoniji u martu je otkriven tunel dužine oko 40 metara, nakon čega je smijenjen njegov direktor.

Niko drugi nije preuzeo odgovornost za ovaj slučaj.